Reklama

Teff: Bezglutenowe zboże, które pomaga chorym na celiakię

Teff (inaczej miłka abisyńska) to bezglutenowe zboże wywodzące się z Afryki. Z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną – jest idealne dla osób cierpiących na celiakię, nietolerujących glutenu albo mających na niego alergię. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, wielu minerałów, antyoksydantów i błonnika. Spożywający je Etiopczycy bardzo rzadko cierpią na cukrzycę, osteoporozę czy choroby serca. Naukowcy doszukują się w tym wpływu teffu. Afrykańskie zboże łatwo się przechowuje, ma długi termin przydatności i szybko się gotuje. Z wielu względów zyskuje coraz większą popularność w Europie i miano superfood.

Czym jest teff?

Teff to gatunek zboża, które uprawiano w Afryce jeszcze przed nasza erą. Pochodzi z Etiopii (dawna Abisynia) i do dziś jest podstawą żywienia mieszkańców tego kraju. Należy do rodziny traw i osiąga około metra wysokości. Jego ziarna są bardzo drobne, a ich największym atutem jest odporność na psucie się. Dlatego z powodzeniem można je długo przechowywać w warunkach domowych. Teff występuje w różnych barwach – białej, czerwonej i brązowej.

Właściwości zdrowotne teffu

Teff jest świetną alternatywą dla mąki pszennej. Nie zawiera glutenu, znajdziemy w nim za to cenne aminokwasy, które nie są syntezowane w ludzkim organizmie i trzeba je dostarczać w pożywieniu. Odpowiadają one za mocne kości i zdrową wątrobę, chronią też przed miażdżycą. W ziarnach teffu występują także duże ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży - wspomaga rozwój płodu i zapobiega przed jego uszkodzeniami. Poza tym afrykańskie zboże jest źródłem wielu minerałów: żelaza, magnezu, wapnia i cynku. Z tego względu jest polecane osobom cierpiącym na anemię lub osteoporozę. Występujący w teffie błonnik przyspiesza metabolizm i spowalnia wchłanianie cukru do krwi, jest więc zdrowy dla diabetyków, a także osób na diecie. Zboże zyskuje popularność także wśród sportowców, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową.

Teff pomaga chorym na celiakię

Celiakia to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu – białka występującego w większości zbóż. Jest on czynnikiem, który upośledza wchłanianie pokarmów do organizmu i wywołuje szereg objawów, m.in. biegunkę, wzdęcia, wymioty, potrafi jednak przebiegać bezobjawowo i wyniszczać organizm. Choroba dotyka co najmniej 1% populacji, zarówno dzieci, jak i dorosłych, częściej kobiety. Na inne rodzaje alergii i nietolerancji glutenu może cierpieć nawet 6% ludzi na całym świecie, a liczba ta stale rośnie.

Jedynym sposobem leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa. Z racji tego, że gluten występuje w niemal wszystkich produktach zbożowych, przygotowywanie posiłków i przestrzeganie diety jest wyjątkowo trudne. Z pomocą przychodzi bezglutenowa mąka teff, z której przygotowuje się pieczywo, makarony, płatki, naleśniki czy pierogi. Mąkę teff, a także całe ziarno i płatki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Cena 500 g mąki zaczyna się od 9 zł.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama