Reklama

Sześć najzdrowszych olejów, które warto mieć w kuchni

Oleje roślinne to najzdrowsze tłuszcze, jakie możemy dostarczać do organizmu. To najprostszy sposób, by wzmocnić serce i odporność, poprawić kondycję skóry włosów i paznokci, a w dodatku opóźnić procesy starzenia się. Umiejętnie dobrane do potraw oleje korzystnie wpłyną na żołądek i zniwelują dolegliwości ze strony układu trawiennego, a nawet ułatwią odchudzanie. Warto pamiętać, że najzdrowsze są oleje tłoczone na zimno, jednak nie nadają się one do zbyt długiego przechowywania. Sprawdź, które oleje warto wykorzystywać w kuchni na co dzień.

Reklama

Olej z orzechów włoskich

Zalicza się go do najzdrowszych olejów świata. Zawiera cenne kwasy omega-3 i omega-6, a także witaminę młodości. Świetnie wpływa na układ krążenia – obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, dzięki czemu chroni przed miażdżycą. Niezwykle korzystnie wpływa również na skórę – odżywia ją i regeneruje, pomaga uporać się z trądzikiem. Olej z orzechów włoskich ma żółto-zieloną barwę i intensywny orzechowy smak. Idealnie nadaje się do warzywnych sałatek, a także mięsa i ryb.

Olej z sosny syberyjskiej

Olej z sosny syberyjskiej jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z dolegliwościami trawiennymi. Skutecznie niweluje zgagę, objawy refluksu, zapalenia żołądka, a nawet choroby wrzodowej. Rewelacyjnie wpływa również na kondycję kości i stawów. Do tego ma delikatny smak i aromat, w celach leczniczych można go nawet spożywać samodzielnie. Pasuje do wielu sałatek, dań z makaronem, ryb i mięs.

Olej żurawinowy

Olej tłoczony z nasion żurawiny wielkoowocowej zawiera nie tylko mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych (w idealnych dla człowieka proporcjach), ale także tokoferole – substancje odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Dzięki temu olej ten dogłębnie nawilża skórę i zwiększa jej elastyczność, jest więc naturalnym eliksirem młodości. Stosowany zewnętrznie jest pomocny z walce z chorobami skóry. W kuchni znajdzie zastosowanie jako dodatek do wielu sałatek i dań mięsnych (ma owocowy aromat). Wzmacnia układ krążenia i stymuluje układ immunologiczny.

Olej ryżowy

Olej ryżowy zyskał popularność na fali zainteresowania kuchnią azjatycką. Ma delikatny smak z wyczuwalną nutą migdałową, dzięki czemu idealnie pasuje do większości potraw (nadaje się do smażenia, ale traci wtedy większość cennych substancji). Słynie z dobroczynnego wpływu na skórę – spłyca zmarszczki, ujędrnia i odżywia cerę, chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. Pomaga też utrzymać prawidłową masę ciała i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia (poprawia ukrwienie, wzmacnia naczynia krwionośne). Jest polecany kobietom po menopauzie – niweluje dokuczliwe objawy, takie jak uderzenia gorąca czy osłabienie.

Olej z awokado

Olej z awokado przypomina nieco oliwę z oliwek – ma podobną barwę i smak. Idealnie pasuje do sałatek, dań rybnych i past. Znajdziemy w nim duże ilości lecytyny, która świetnie wpływa na żołądek i wątrobę. Olej z awokado szczególnie polecany jest osobom uczącym się i pracującym umysłowo – stymuluje pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. Ma też zbawienny wpływ na skórę – opóźnia powstawanie zmarszczek i wspomaga leczenie trądziku.

Olej sezamowy

Ze względu na intensywny smak i zapach olej sezamowy wykorzystywany jest do wielu potraw kuchni azjatyckiej. Dodaje się go nawet do deserów. Działa rozgrzewająco i oczyszczająco, łagodzi dolegliwości trawienne (zwalcza zaparcia). Zawiera substancje wzmacniające kości, a także kwasy nawilżające i regenerujące skórę. Nadaje się do smażenia (ma niską temperaturę dymienia), ale traci wtedy wiele cennych właściwości leczniczych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama