Reklama

Syrop z pędów sosny: Wyleczy wiosenne przeziębienie

Syrop z pędów sosny znany jest ze swoich właściwości leczniczych i wzmacniających odporność. Znajdziemy w nim sporo witamin oraz minerałów, dlatego warto pić go nie tylko w okresie słabszej odporności, ale przez cały rok. Przyjrzyjmy się jego prozdrowotnemu działaniu.

Reklama

Co warto wiedzieć o syropie z pędów sosny?

Syrop z sosny wytwarzany jest zazwyczaj z młodych pędów sosny, a także z igliwia, żywicy oraz drewna. Znajdziemy w nim wiele cennych substancji dla naszego organizmu. Stąd dobroczynnie wpływa on na nasze zdrowie. Mowa tutaj o olejkach eterycznych, które wykazują działanie wykrztuśne i rozgrzewające; flawonoidach - związkach organicznych, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające; goryczce - pobudza apetyt i wzmacnia organizm; witaminie C - neutralizuje wolne rodniki; solach mineralnych - regulują gospodarkę wodną organizmu oraz korzystnie wpływają na kości.

Właściwości syropu z pędów sosny

Oto dolegliwości, w których może pomóc syrop z pędów sosny:

- przeziębienie i grypa;

- choroby układu oddechowego;

- katar, zapalenie zatok;

- osłabienie;

- bóle mięśni i kości.

Z racji swojego słodkiego smaku syrop z sosny poprawia również humor i przeciwdziała chandrze.

Kiedy pić syrop z pędów sosny?

Syrop z pędów sosny należy pić przez cały rok - w celu wzmocnienia odporności. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie. Jeśli zachorowaliśmy, dawkę należy zwiększyć do czterech łyżeczek (dwie rano i dwie wieczorem).

Jak przygotować syrop z pędów sosny samodzielnie?

Warto wiedzieć, że syrop z pędów sosny możemy przygotować samodzielnie. Należy pamiętać jednak, że najlepsze pędy sosny zbierzemy w okresie od kwietnia do maja, gdy sosny nie wypuszczają jeszcze igieł. Oto instrukcja przygotowania syropu.

1. Odcinamy kilkucentymetrowe gałązki sosny.

2. Gałązki wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy około godziny na wolnym ogniu.

3. Odcedzamy gałązki, dodajemy kilogram cukru na jeden litr wywaru i ponownie gotujemy.

4. Po zagotowaniu odstawiamy syrop do wystudzenia.

5. Syrop przelewamy do butelek, a następnie pasteryzujemy je przez 15 minut. Dzięki temu syrop zachowa swoje właściwości na dwa lata.

Jak dawkować syrop z sosny?

Syrop z sosny zaleca się pić codziennie. Profilaktycznie wystarczy jedna łyżeczka rano lub przed snem. W przypadku choroby zwiększamy dawkę do trzech łyżeczek.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama