Reklama

Sumak - arabska przyprawa o wielu cennych właściwościach

Sumak. W Polsce nazwę tę kojarzymy z chwastem, który jest przyczyną alergii i uczuleń, jednak warto wiedzieć, że nie tylko w naszym kraju rośnie sumak. Roślinę o tej samej nazwie spotkamy też w krajach, w których panuje klimat śródziemnomorski, szczególnie we Włoszech. Wydaje ona czerwone owoce, które po zasuszeniu i rozdrobnieniu stają się bardzo zdrową i aromatyczną przyprawą. Jego prozdrowotne właściwości naprawdę zaskakują! Przyjrzyjmy się im bliżej.

Jak powstaje sumak?

Sumak sycylijski to dziki krzew, który rośnie w obszarach, gdzie panuje klimat śródziemnomorski. Osiąga wysokość nawet do trzech metrów. Krzew porastają czerwone kuleczki, po których ususzeniu i rozdrobnieniu, powstanie aromatyczna i pełna wartości odżywczych przyprawa. Smak owoców, jak i samej przyprawy jest kwaśny i lekko owocowy. Sumak stosuje się głównie w kuchni arabskiej. Tę wyjątkową przyprawę warto dodawać do potraw nie tylko ze względu na jej urzekający aromat, ale przede wszystkim na właściwości prozdrowotne. Sprawdźmy, jakie składniki odżywcze znajdziemy w sumaku.

Wartość odżywcza sumaku

W sumaku znajdziemy przede wszystkim sporo naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C. Ponadto, sumak jest bogatym źródłem kwasów omega-3, które dobroczynnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Zawiera również takie minerały, jak magnez, wapń i potas. To dzięki nim sumak świetnie wpływa na nasze zdrowie.

Sumak a nasze zdrowie

Wpływ sumaku na zdrowie dokładnie zbadali naukowcy z Turcji. Okazało się, że wykazuje on wiele właściwości prozdrowotnych. Oto one:

* jest naturalnym antyoksydantem - oznacza to, że wykazuje zdolność usuwania wolnych rodników z organizmu, które odpowiadają za rozwój większości chorób, w tym nowotworów;

* działa przeciwzapalnie - wspomaga leczenie stanów zapalnych w organizmie i zapobiega ich powstawaniu. Łagodzi także infekcje bakteryjne;

* pozytywnie wpływa na układ pokarmowy - nie tylko usprawnia jego pracę, ale także łagodzi wiele dolegliwości. W krajach Bliskiego Wschodu przyrządzany jest nawet specjalny napój, który pomaga w problemach układu trawiennego. Napar z sumaku łagodzi bóle brzucha, niestrawność, nudności, a także biegunkę;

* obniża cukier i cholesterol - badania wykazały, że sumak wykazuje zdolność obniżania cukru i cholesterolu we krwi. To zatem przyprawa, która świetnie sprawdzi się w diecie diabetyków;

* chroni skórę przed starzeniem się - dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów sumak działa również pozytywnie na naszą urodę, a konkretnie hamuje proces powstawania zmarszczek, a ponadto, łagodzi podrażnienia skóry, wzmacnia naczynia krwionośne, a także zmniejsza widoczność obecnych już zmarszczek;

* pomaga łagodzić objawy przeziębienia i grypy, a także zbić gorączkę;

* działa przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie.

Zastosowanie sumaku w kuchni

W kuchni arabskiej sumak dodaje się do wielu potraw. Ze względu na swoją kwaskowatość i cierpkość stosuje się go zamiast cytryny. Zalecamy wcierać go w różnego rodzaju mięsa, a także dodawać do grillowanych warzyw oraz ryżu czy makaronów. Sumak świetnie nadaje się również do różnego rodzaju dipów i zup. Sumak właściwie możemy zastosować do każdego dania, które potrzebuje kwaskowatego dodatku. Warto wiedzieć, że sumak zawiera naturalne barwniki. Potrawy, które z nim przygotujemy, z pewnością nabiorą pięknego różowego zabarwienia. Sumak najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w zaciemnionym miejscu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama