Reklama

Sok z czarnej rzepy: Najlepszy na odporność i trawienie. W czym jeszcze pomoże?

Czarna rzepa, a tak naprawdę czarna rzodkiew, to niezwykle zdrowe warzywo, które ma wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Wykazuje działanie moczopędne i przeciwbakteryjne, pobudza także wydzielanie soków trawiennych i żółci. Dzięki temu sok z czarnej rzepy odkaża i oczyszcza z toksyn układ pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit i pomaga w odchudzaniu. Wzmacnia także oporność i wspiera walkę z przeziębieniem, kaszlem czy infekcjami górnych dróg oddechowych. Ma też zbawienny wpływ na wątrobę i pęcherzyk żółciowy oraz pomaga przy kamicy nerkowej, nerwobólach, zapaleniu korzonków i reumatyzmie. Nie można też zapominać, że czarna rzepa doskonale oddziałuje na włosy i skórę. Jakie właściwości ma sok z czarnej rzodkwi i na co go stosować?

Co warto wiedzieć o czarnej rzepie?

Czarna rzepa to potoczna nazwa czarnej rzodkwi, jednorocznej rośliny z rodziny kapustowatych. Jest to odmiana rzodkiewki, która charakteryzuje się zgrubiałym korzeniem o czarnej barwie. W środku natomiast posiada biały miąższ. Dorasta zazwyczaj do 70 cm, jej lirowate liście układają się w rozetę, a liliowe kwiaty są zebrane w grona. Czarna rzepa jest jedną z najstarszych roślin uprawianych w Azji, Europie i Afryce. Obok czosnku i cebuli była ważnym składnikiem diety budowniczych stawiających piramidy w Egipcie. Do Polski dotarła w czasach piastowskich i szybko zyskała popularność. Dopiero w XIX wieku wyparł ją ziemniak. Czarna rzepa to źródło wielu cennych składników pokarmowych, dzięki czemu ma sporo właściwości odżywczych i leczniczych. Można ją jeść na surowo, startą, jednak ma nieco gorzki, mało apetyczny smak. Warto więc przyrządzać z niej odżywczy sok, dodając także inne warzywa i owoce.

Co zawiera czarna rzepa?

Za ostry smak czarnej rzodkwi odpowiadają glikozydy gorczyczne bogate w związki siarki. Po rozdrobnieniu korzenia ulegają one rozpadowi i powstają wtedy olejki gorczyczne, które pobudzają wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci oraz zwiększają ukrwienie skóry. W czarnej rzepie znajdują się także fitoncydy o właściwościach przeciwbakteryjnych, a także rafanina i rafanol o działaniu przeciwłojotokowym i odkażającym. Oprócz tego czarna rzepa zawiera spore ilości witaminy C, PP oraz witamin z grupy B (B1 i B2). Obfituje także w sole mineralne takie jak potas, wapń, żelazo. Magnez, siarkę, fosfor czy cynk.

Właściwości soku z czarnej rzepy

Zawartość glikozydów i innych cennych substancji sprawia, że czarna rzepa działa moczopędnie, odkażająco i przeciwbakteryjnie. Stymuluje także wydzielanie soków trawiennych i pobudza perystaltykę jelit. Sok z czarnej rzepy może więc pomóc na różne dolegliwości układu pokarmowego, w tym na zaparcia, wzdęcia czy też problemy z niedostateczną produkcją soku żołądkowego. Oczyści też organizm z toksyn i złogów oraz przyspieszy przemianę materii, przez co może wesprzeć walkę ze zbędnymi kilogramami. Dodatkowo korzystnie wpływa na pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego i nerek. Regularne picie soku z czarnej rzodkwi może zmniejszyć ryzyko kamicy nerkowej, a także nowotworu jelita grubego.

Czarna rzepa wzmacnia również odporność, działa przeciwzapalnie i zwalcza bakterie, wirusy oraz grzyby. Dlatego też warto stosować ją w okresie jesienno-zimowym, by chronić się przed przeziębieniem i grypą. Sok z czarnej rzodkwi może także pomóc złagodzić objawy infekcji górnych dróg oddechowych, stanów zapalnych gardła czy kaszel. Ten naturalny antybiotyk poprawia również krążenie krwi, uszczelnia naczynia włosowate i obniża poziom złego cholesterolu LDL. Wspiera więc pracę serca i zapobiega niedokrwistości, miażdżycy i innym chorobom układu krwionośnego. Wcieranie soku z czarnej rzepy może natomiast złagodzić bóle reumatyczne, zapalenie korzonków i nerwobóle.

Zastosowanie czarnej rzepy w kosmetyce

Czarna rzepa korzystnie oddziałuje również na skórę. Odkaża ją, rozjaśnia, działa przeciwłojotokowo i pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie naskórka. Powstrzymuje również rozwój drobnoustrojów, dodawana jest więc do preparatów przeciwtrądzikowych. Poprawia też ukrwienie skóry i dostarcza jej cennych składników, dlatego wykorzystuje się ja do produkcji szamponów, wcierek i innych produktów wzmacniających cebulki włosowe i przeciwdziałających wypadaniu włosów oraz łupieżowi.

Jak przygotować sok z czarnej rzepy?

Sok z czarnej rzepy dostępny jest w sklepach zielarskich, aptekach i sklepach internetowych. Można jednak przygotować go też samemu. Najlepiej więc zetrzeć rzepę i odcisnąć z niej sok przez gazę lub też wycisnąć w sokowirówce. Można dodać także inne warzywa i owoce, jeśli nie podchodzi nam smak czarnej rzepy. Świetnie komponuje się z marchewką, burakiem czy jabłkami. Należy pić regularnie 2-3 łyżki soku z czarnej rzodkwi 2-3 racy dziennie. Sok można również wcierać w skórę głowy lub w bolące miejsca.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama