Reklama

Skrobia oporna, czyli superżywność dla jelit

Probiotyki - czyli żywe kultury bakterii dostarczane wraz z pokarmami i suplementami diety - odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Wzmacniają nasz układ immunologiczny, wspomagają trawienie oraz mają wpływ na wygląd naszej skóry. Podobnie jak wszystkie żywe organizmy probiotyki muszą być odżywiane, a służą do tego prebiotyki. Odżywiaj swoje "dobre" bakterie Prebiotyki to substancje, które nie są trawione i przechodzą przez układ pokarmowy, powodując wzrost "dobrych" bakterii w dolnym jego odcinku. Są to zwykle cukry i włókna pokarmowe, krótko – lub długołańcuchowe węglowodany, które stanowią "pożywienie" dla naszej flory bakteryjnej. Produkty żywnościowe zawierające prebiotyki to guma arabska, cykoria, liście mniszka lekarskiego, banany, topinambur, cebula, czosnek i por.

Skrobia oporna

Jednym z najprostszych, najtańszych i najbardziej skutecznych sposobów na dostarczanie organizmowi prebiotyków jest spożywanie skrobi opornej. Przechodzi ona przez układ pokarmowy i stymuluje wzrost "dobrych" bakterii w jelicie grubym i okrężnicy. Ponadto przyspiesza ona proces fermentacji i produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, na przykład maślanu. Kwasy te obniżają poziom pH w jelitach, tworząc w ten sposób środowisko nieprzyjazne dla rozwoju bakterii i patogenów.

Działanie prozdrowotne skrobi odpornej

W ostatnich trzech dekadach przeprowadzono wiele badań mających na celu określenie wpływu skrobi opornej na zdrowie człowieka i zwierząt. Rezultaty tych badań są zaskakujące. Okazało się, że skrobia oporna:

• Zwiększa wchłanianie ważnych dla zdrowia minerałów takich jak wapń i magnez,

• Zmniejsza wchłanianie składników toksycznych i rakotwórczych,

• Wywołuje korzystne zmiany w mikroflorze,

• Wpływa korzystnie na poziom wrażliwości insulinowej,

• Obniża poziom glukozy we krwi,

• Zwiększa uczucie sytości.

Jak włączyć skrobię oporną do swojej diety?

Najlepszym źródłem skrobi opornej są ziemniaki, zielone banany, ryż i fasola. Większość badań sugeruje, że powinno się przyjmować z pożywieniem 30 gramów skrobi opornej dziennie. Dla przykładu, 200 gramów ugotowanych ziemniaków daje nam 9 gramów skrobi. Najwięcej tego cennego składnika znajdziemy jednak w surowych ziemniakach: 1 łyżka zawiera około 8 gramów skrobi opornej, a przy tym niewiele węglowodanów. Taka forma skrobi nie wpływa na poziom cukru we krwi, ponieważ organizm jej nie trawi. Robią to bakterie znajdujące się w naszych jelitach.

Surowa skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana jest niedroga i przyjemna w smaku. Trzeba jednak pamiętać, że musi być ona surowa. Gotowanie niszczy jej cenne właściwości. Można ją dodawać do zimnych lub letnich napojów lub niegotowanych potraw. Zanim jednak rozpoczniemy włączenie surowej skrobi ziemniaczanej do naszego jadłospisu, należy się skonsultować z lekarzem, który powinien określić odpowiednie dawki i oszacować ewentualne zagrożenie dla zdrowia. Dobrze jest też rozpocząć od niewielkich ilości tak, by sprawdzić reakcję organizmu na wprowadzane zmiany.

Reakcje organizmu

Częstą reakcją organizmu na skrobię ziemniaczaną są gazy, wzdęcia oraz zmiany w stolcu. Symptomy te występują na skutek procesów odbywających się w jelitach. W większości przypadków nie trwają one długo. Jeśli jednak jest inaczej, należy przerwać kurację skrobią ziemniaczaną i dostarczać organizmowi prebiotyków w innych produktach spożywczych. Osobom zwiększającym ich spożycie towarzyszą zwykle: poprawa jakości snu, lepsze trawienie, zwiększony poziom glukozy we krwi i lepsze umięśnienie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama