Reklama

Skorzonera (czarny korzeń): Obniża cholesterol i cukier

Skorzonera, zwana również czarnym korzeniem i wężymordem, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Niestety w Polsce wciąż pozostaje niedoceniona. Dzięki składowi bogatemu w wartości odżywcze czarny korzeń doskonale wpływa na zdrowie. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wzmacnia również odporność, przyspiesza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto włączyć to warzywo do diety.

Reklama

Co nieco o skorzonerze

Skorzonera, zwana również wężymordem lub czarnym korzeniem, jest warzywem, którego działanie niestety wciąż jest niedoceniane, a szczególnie w Polsce. Obecnie skorzonera znana jest ze swoich właściwości obniżających cholesterol oraz regulujących poziom cukru we krwi. Prozdrowotne działanie zawdzięcza cennemu składnikowi - inulinie. W skorzonerze znajdziemy również sporo witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom czarnego korzenia.

Doskonale oczyszcza organizm

Czarny korzeń wykazuje silne właściwości detoksykujące. Oczyszcza organizm jednocześnie usprawniając jego ogólne funkcjonowanie. Szczególnie pozytywnie wpływa na krążenie krwi oraz poprawia jej jakość.

Obniża cholesterol i poziom cukru we krwi

Wspomniana już inulina, którą znajdziemy skorzonerze, wykazuje również zdolność obniżania poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi jednocześnie zapobiegając rozwojowi takich chorób, jak cukrzyca czy miażdżyca.

Łagodzi dolegliwości układu trawiennego

Dzięki sporej zawartości błonnika skorzonera pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz łagodzi jego różnorodne dolegliwości. Regularnie jedzony czarny korzeń usprawni procesy trawienne i wzmocni mikroflorę bakteryjną jelit.

Hamuje procesy starzenia się

Skorzonera jest również bogata w witaminę E, która fenomenalnie wpływa na skórę i opóźnia procesy starzenia się. Dostarczana regularnie do organizmu sprawi, że skóra będzie bardziej promienna i gładsza.

Gdzie kupić skorzonerę?

Czarny korzeń kupimy w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet w różnej postaci.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama