Reklama

Siedem rzeczy, które zauważysz po odstawieniu cukru

Cukier nie bez przyczyny nazywany jest „białą śmiercią”. Odpowiada za niszczenie trzustki, obciąża wątrobę, a jego nadmierne spożywanie to najczęstsza przyczyna nadwagi, otyłości czy miażdżycy. Cukier jest silnie uzależniający i odpowiada też za wahania nastroju. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że nadużywanie cukru to najczęstsza przyczyna chorób cywilizacyjnych. Tymczasem według badań statystyczny Polak zjada ponad 50 kilogramów tej substancji. Warto wiedzieć, że optymalna dzienna dawka cukru to 10 proc. całego zapotrzebowania na kalorie. Czyli mniej więcej tyle, ile znajduje się w warzywach, owocach, pełnoziarnistym pieczywie, makaronach czy koncentratach. Dlaczego więc warto zrezygnować ze słodyczy, słonych przekąsek i innych produktów bogatych w cukry proste? Sprawdź, co zyskasz po wyeliminowaniu cukru z diety.

Reklama

Odstawienie cukru – szczupła sylwetka

Nadmiar cukru jest metabolizowany w wątrobie, a następnie magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Nasz organizm jest też tak zaprogramowany, by w pierwszej kolejności czerpać energię z węglowodanów, co jeszcze utrudnia spalanie tłuszczu. Odstawienie cukru to więc najzdrowszy i najskuteczniejszy sposób na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Różnicę można zobaczyć już po kilku tygodniach.

Odstawienie cukru – piękna i zdrowa cera

Nadmiar cukru w diecie bardzo szkodzi naszej cerze – to częsta przyczyna trądziku i wyprysków (także u dorosłych). Wysoki poziom glukozy we krwi i nagły wyrzut insuliny produkowanej przez trzustkę wpływa na całą gospodarkę hormonalną (a w szczególności zwiększone stężenie testosteronu i estrogenów). Radykalne ograniczenie cukru stabilizuje wiele procesów zachodzących w organizmie i korzystnie wpływa na cerę. Staje się ona bardziej świeża, promienna, a przede wszystkim pozbawiona wyprysków. Zmniejsza się też tendencja do powstawania zmarszczek (cukier powoduje stany zapalne skóry, które uszkadzają włókna kolagenowe).

Odstawienie cukru – zdrowe zęby

Cukier to główny winowajca próchnicy, a co za tym idzie powstawania ubytków w zębach. Po jego odstawieniu znacznie łatwiej utrzymać właściwe pH w jamie ustnej, co chroni przed namnażaniem się szkodliwych bakterii. Odstawienie cukru może więc oznaczać rzadsze wizyty u dentysty.

Odstawienie cukru – poprawa nastroju

Częste spożywanie cukru negatywnie wpływa na nastrój. Spadek glukozy we krwi wywołuje nerwowość, apatię, a nawet smutek. To dlatego wkrótce po zjedzeniu słodyczy mamy ochotę na ich kolejną porcję. Cukier jest silnie uzależniający, więc w pierwszej fazie po jego odstawieniu (2-3 tygodnie) możemy odczuwać frustrację, podenerwowanie, a nawet bóle głowy i zmęczenie. Po tym czasie jednak będziemy mieć o wiele więcej energii i lepsze samopoczucie – bez wahań nastroju.

Odstawienie cukru – zdrowa trzustka i wątroba

Spożywanie cukrów prostych zwiększa stężenie glukozy we krwi i zmusza trzustkę do produkcji dużych ilości insuliny, co jest obciążające dla tego narządu. Na dłuższą metę grozi też insulinoopornością, czyli zmniejszeniem wrażliwości komórek naszego ciała na hormon produkowany przez trzustkę. Nadmiar glukozy jest z kolei magazynowany w wątrobie w postaci glikogenu. Z czasem może być to przyczyna powiększenia tego narządu, a następnie gromadzenia się tkanki tłuszczowej (przede wszystkim na brzuchu). Ograniczenie węglowodanów prostych w diecie znacznie zwiększa więc szansę na dłuższe i zdrowsze życie.

Odstawienie cukru – mniejsze ryzyko nowotworu

Lekarze alarmują, że cukier jest pożywką dla nowotworów. Badania naukowców potwierdziły, że komórki rakowe czerpią energię ze spalania lub fermentacji glukozy. W dodatku nadmiar cukru zmienia pH organizmu (zakwasza go), co osłabia działanie układu odpornościowego, który w jeszcze mniejszym stopniu jest w stanie walczyć z nowotworem. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w diecie oznacza też, że spożywamy za mało innych produktów, na przykład warzyw czy owoców. A to one są bogactwem naturalnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Nie bez przyczyny dieta jest kluczowym składnikiem terapii raka i może chronić przed przerzutami.

Odstawienie cukru – mniejszy apetyt

Okazuje się, że cukry proste przyczyniają się do zmian w stężeniu hormonu sytości i głodu. Blokują działanie tego pierwszego, a aktywują drugi. To między innymi dlatego w pierwszych chwilach po spożyciu czegoś słodkiego czujemy sytość, ale już wkrótce potrzebujemy kolejnego posiłku. Rezygnacja z cukru sprawia więc, że nasz apetyt maleje – jemy mniej bez głodzenia się, co chroni przed nadwagą i innymi chorobami cywilizacyjnymi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama