Reklama

Seler naciowy i jego właściwości

Z jego właściwości prozdrowotnych korzystali już starożytni Egipcjanie i Grecy. Dzisiaj powrócił do łask jako warzywo wspomagające odchudzanie, a także wzmacniające zdrowie. Mowa o selerze naciowym, czyli chrupiącej, soczystej i superzdrowej zielonej przekąsce. Dlaczego warto jeść go regularnie? Przekonajmy się.

Reklama

Seler naciowy

Seler naciowy to warzywo, które znane było już w wiekach starożytnych. Jego rozliczne właściwości sprawiły, że uprawiany jest do dzisiaj. Obecnie coraz bardziej popularna jest zielona odmiana selera, który jest długi, chrupki i soczysty. Świetnie sprawdza się w kuchni i stanowi częsty składnik diet odchudzających. Seler naciowy przywędrował do Polski z pogranicza Europy z Azji. Jego naturalne warunki to tereny nadmorskie. Obecnie uprawiany jest w klimacie umiarkowanym. Seler naciowy doceniany jest głównie ze względu na swoje właściwości. Nie tylko odchudzające, ale i prozdrowotne.

Seler naciowy - bogactwo witamin i minerałów

Weźmy zatem pod lupę skład selera naciowego. To niepozorne warzywo ma się czym pochwalić. Znajdziemy w nim wiele potrzebnych naszemu organizmowi składników, a w tym:

* białko;

* węglowodany i tłuszcze (w tym zdrowe dla organizmu kwasy tłuszczowe);

* witaminy: A, B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), C, D, E oraz K;

* minerały: żelazo, magnez, cynk, fosfor, potas, wapń;

* kwas foliowy i pantotenowy;

* błonnik pokarmowy;

Badania naukowe dowodzą, że w selerze naciowym jest ponad 80 różnych substancji, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Przyjrzyjmy się zatem jego właściwościom.

Właściwości

Usprawnia pracę jelit i wspomaga odchudzanie

Dzięki dużej zawartości błonnika seler naciowy ma świetny wpływ na nasz układ trawienny, a w szczególności na pracę jelit. Warto go jeść, jeśli zmagamy się z problemami trawiennymi lub chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Seler świetnie sprawdza się w dietach odchudzających, ponieważ zawiera niewiele kalorii. W 100 gramach znajdziemy ich tylko 13. Seler naciowy pomaga również odtruć organizm.

Pozytywnie wpływa na gospodarkę wodną w organizmie

Seler naciowy oddziałuje również na gospodarkę wodną w naszym organizmie. Pomaga usuwać nadmiar wody i reguluje ilość płynów, jakie się w nim znajdują. Dlatego jego spożywanie zalecane jest osobom, które mają problemy ze stawami lub zmagają się z obrzękami. Okazuje się, że seler naciowy przeciwdziała również obrzękom i zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych.

Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy

Seler naciowy to również dobre źródło potasu. Oznacza to, że pozytywnie wpływa on na układ sercowo-naczyniowy. Jego regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia oraz wystąpienia zawału.

Dobroczynnie wpływa na kości

Warzywo ma także dobroczynny wpływ na kości, ponieważ zawiera wapń. Z tego względu zaleca się podawać seler naciowy dzieciom.

Wspomaga pracę układu nerwowego i pomaga redukować stres

Dzięki wysokiej zawartości magnezu i potasu seler naciowy ma świetny wpływ na układ nerwowy. Jego regularne jedzenie pomaga również redukować stres.

Seler naciowy w kuchni

Seler naciowy świetnie sprawdza się w różnego typu potrawach, szczególnie w postaci surowej. Warto dodawać go zatem do kanapek, sałatek i lekkich przekąsek, a także do zup. Nada im lekko pikantnego smaku. Seler naciowy można również chrupać solo. To świetna przekąska dla osób, które są na diecie.

Sok z selera naciowego na poprawę urody

Seler naciowy nie pozostaje również bez wpływu na urodę. Jeśli chcemy poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci, pijmy regularnie sok z selera naciowego. Na pewno się nie zawiedziemy!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama