Reklama

Sałata masłowa: Dobra dla skóry i serca

To zdecydowanie najpopularniejsza z sałat. Mowa o sałacie masłowej, która jednocześnie jest najtańsza wśród swoich kuzynek. Rozpoczął się na nią sezon, warto więc wspomnieć o jej właściwościach i wartości odżywczej. Wbrew pozorom to bardzo zdrowe warzywo. Ma niewiele kalorii, a za to sporo witamin oraz cennych dla naszego organizmu minerałów. Sprawdźmy, dlaczego warto jeść ją przez cały rok.

Wartość odżywcza

Swoje działanie prozdrowotne sałata masłowa zawdzięcza składnikom odżywczym, które w niej znajdziemy. Mowa o sporej ilości witamin: A, C, E, PP, a także o minerałach: potasie, magnezie, wapniu, żelazie i fosforze. Sałata masłowa to również doskonałe źródło błonnika, który wspomaga procesy trawienne i oczyszcza organizm z toksyn. Warzywo to jest również superlekkie, gdyż w 100 gramach znajdziemy jedynie 14 kalorii.

Właściwości

To niedocenione warzywo ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto jego najcenniejsze właściwości:

* wspomaga procesy trawienne, przyspiesza spalanie jednocześnie ułatwiając odchudzanie;

* wzmacnia serce i usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego;

* jedzona regularnie sałata masłowa pomoże obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu we krwi;

* doskonale wpływa na skórę: wzmacnia ją, odżywia, a także zapobiega pojawianiu się zmarszczek;

* odkwasza organizm i reguluje jego pH;

* pomaga oczyścić organizm z toksyn;

* wzmacnia odporność;

* pozytywnie wpływa na wzrok dzięki zawartości beta-karotenu;

* wspomaga funkcjonowanie mózgu.

Warto wiedzieć

Sałata masłowa to również cenne źródło kwasu foliowego, czyli składnika niezbędnego dla kobiet w ciąży.

Jak jeść sałatę masłową?

Sałatę masłową najlepiej jeść w surowej postaci, ponieważ jest wówczas najzdrowsza. Pamiętajmy jednak, by przed zjedzeniem dokładnie ją umyć. Dodawajmy ją do sałatek, kanapek i zimnych przekąsek. Nie pożałujemy!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama