Reklama

Rzymska, masłowa, lodowa czy rukola: Która sałata jest najlepsza?

Sałata to najczęstszy dodatek do potraw. Kojarzy się też z dietą, ponieważ jest niskokaloryczna i głównie składa się z wody. Dzięki zawartym w niej witaminom i składnikom odżywczym powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach. Istnieje wiele jej odmian, które możemy dobierać do naszych potrzeb i preferencji smakowych. Która sałata jest najlepsza? Jakie ma właściwości? Dlaczego nie wolno kroić sałaty nożem? Sprawdźmy.

Reklama

Dlaczego warto jeść sałatę?

O tym, że sałata jest bardzo zdrowa, nie trzeba nikogo przekonywać. Jej liście zawierają bardzo cenny chlorofil, który bierze udział w fotosyntezie roślin i wykazuje właściwości antyoksydacyjne, m.in. redukuje ilość wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów i przedwczesne starzenie się organizmu. Sałata to także źródło bardzo potrzebnych dla organizmu witamin: m.in. A, C oraz tych grupy B, jak i składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, mangan, cynk, potas oraz kwas foliowy. Zawarta w niej luteina poprawia wzrok oraz zapobiega groźnym chorobom oczu. Poza tym sałata jest niskokaloryczna, dlatego osoby dbające o linię powinny jeść ją codziennie.

Właściwości sałaty

Sałata zdecydowanie powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Dlaczego? Jej codziennie spożywanie poprawia kondycję całego organizmu oraz chroni przed wieloma schorzeniami. Żelazo zapobiega anemii, a magnez i potas wpływa prawidłowo na działanie mięśni i poprawia pracę serca. Kwas foliowy korzystnie działa na układ nerwowy i jest istotnym związkiem, który wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Atutem sałaty jest też zawartość błonnika pokarmowego, który ułatwia wchłanianie przez jelita składników odżywczych, a poza tym reguluje ich pracę i pomaga usunąć zbędne produkty przemiany materii.

Jaką odmianę sałaty wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele odmian sałaty, które można wykorzystać w codziennym jadłospisie. Różnią się one wyglądem, właściwościami oraz smakiem. W wyborze odpowiedniej pomoże poniższe zestawienie.

* Sałata masłowa – najczęściej spotykana wiosną w sklepach i uprawiana w przydomowych ogródkach. Charakteryzuje się delikatnymi, miękkimi liśćmi i słodkawym smakiem. Prócz walorów kulinarnych, często wykorzystywana jest w celach dekoracyjnych. Stanowi świetny dodatek do sałatek i kanapek. Należy spożyć ją szybko, ponieważ prawie natychmiast więdnie i traci swoje cenne właściwości odżywcze.

* Sałata lodowa – swoją nazwę zawdzięcza kruchości. Idealna do sałatek i kanapek; świetnie komponuje się z wędlinami i serami. Ceniona za swój delikatny i orzeźwiający smak. Jest bardzo trwała, po zakupie można ją przechowywać kilka dni w lodówce.

* Sałata rzymska – posiada podłużne liście: zewnętrzne są gorzkawe o delikatnie orzechowym posmaku, natomiast wewnętrzne są delikatniejsze i słodsze. Jest składnikiem klasycznej sałatki Cezar. Można jeść ją na surowo, ale podsmażona nie traci swoich walorów smakowych. Można ją zestawiać np. z orzechami oraz serami pleśniowymi.

* Rukola – posiada charakterystyczny gorzkawy i lekko kwaśny smak oraz jest bardzo orzeźwiająca. Najczęściej wykorzystuje się ją jako składnik sałatek, ale również jest popularnym dodatkiem do dań włoskich, np. pizzy i makaronów. Można z nią eksperymentować; prócz tworzenia klasycznej warzywnej kompozycji, warto dodawać do niej owoce oraz niektóre sery, np. kozi albo mascarpone. Łatwo się ją uprawia, nawet w doniczce na kuchennym parapecie.

Co jeszcze warto wiedzieć o sałacie?

Kupując sałatę, warto wybierać okazy, które mają intensywny kolor, a jej liście są rozwinięte; to gwarancja, że jest dojrzała i ma najwięcej wartości odżywczych. Trzeba pamiętać o dokładnym myciu liści: najlepiej każdy osobno płukać pod bieżącą wodą. Warto wiedzieć, że to warzywo jest bardzo delikatne i nie powinno zbyt długo oczekiwać na spożycie, dlatego lepiej kupować ją świeżą, niż sięgać po gotowe mieszanki dostępne w marketach. Przed jej podaniem zamiast kroić nożem, lepiej ją porwać w rękach; kontakt liści z metalem powoduje utlenianie wartości odżywczych i zmianę jej smaku na bardziej gorzki. Przechowując ją w lodówce nie wolno szczelnie zamykać jej w foliowych torebkach, gdyż wtedy powstają bardzo szkodliwe azotyny. Przyrządzając sałatki warto wybierać dietetyczne sosy; lepiej zrezygnować z tłustych i kalorycznych dodatków na bazie majonezu na rzecz oliwy z oliwek albo lekkiego jogurtu naturalnego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama