Reklama

Przyprawy, które mogą zaszkodzić żołądkowi i trzustce

Wszyscy uwielbiają przyprawy. Dzięki nim przygotowywane potrawy nabierają wyjątkowego smaku, a część z nich rewelacyjnie wpływa na zdrowie. Zawierają mnóstwo witamin i substancji odżywczych, które chronią przed chorobami i poprawiają kondycję całego organizmu. Czy w takim razie można zajadać się nimi bezkarnie? Okazuje się, że niektóre przyprawy w nadmiarze są szkodliwe, a inne niekorzystnie wpływają na narządy, takie jak żołądek i trzustka. Czego w takim razie trzeba unikać, aby te organy pracowały prawidłowo?

Chili

Chili, czyli ostra papryczka, jest obecna w wielu potrawach serwowanych na całym świecie. Stosowana w niewielkiej ilości nadaje daniu pikanterii, choć nie każdemu taki smak odpowiada. Chili, jak większość ostrych przypraw, zawiera kapsaicynę, która wykazuje silne działanie odchudzające - podkręca metabolizm i tym samym pomaga zachować zdrową i szczupłą sylwetkę. Niestety, chili może silnie podrażniać błonę śluzowa przewodu pokarmowego. Nadmierne stosowanie przyprawy może przyczynić się do refluksu oraz choroby wrzodowej żołądka.

Gorczyca

Ziarenka gorczycy od wielu wieków obecne są w polskiej sztuce kulinarnej. Jest m.in. składnikiem musztardy oraz dodatkiem do kiszonych i konserwowych warzyw. Ponadto gorczycę białą i czarną wykorzystywali nasi przodkowie w leczeniu infekcji. Okłady z ziaren działały rozgrzewająco oraz przeciwbakteryjnie. Niestety, gorczyca czasami powoduje reakcję alergiczną, a zjadana w nadmiarze przyczynia się do przekrwienia błony śluzowej układu pokarmowego; wywołuje stan zapalny, krwotoki oraz chorobę wrzodową.

Cukier

Wiadomym jest, że spożywanie cukru i słodyczy nie jest korzystne dla zdrowia. Przyczynia się do próchnicy zębów, osłabia odporność organizmu oraz doprowadza do otyłości. Oczywiście, jedna łyżeczka cukru dodana do herbaty nie wyrządzi szkody w organizmie, ale zjadany w większych ilościach prowadzi do zaburzeń pracy trzustki. Nieprawidłowo działający organ przyczynia się do zaburzeń hormonalnych oraz groźnych chorób, m.in. cukrzycy. Warto wspomnieć, że cukier jest też konserwantem, stąd częsta jego obecność w wielu produktach spożywczych.

Cynamon

Cynamon jest przyprawą o wszechstronnym działaniu. Wszyscy przyzwyczailiśmy się, że występuje w wielu deserach serwowanych na ciepło i na zimno. Jego delikatnie pikantny i korzenny smak nierozerwalnie kojarzy się m.in. z pierniczkami. Cynamon ma wiele właściwości – reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz działa przeciwbakteryjnie, hamując rozwój infekcji. Niestety, zawarty w przyprawie eugenol może wpłynąć na zmianę właściwości żółci i zaburzać proces trawienia tłuszczów. Przekłada się to na wytężoną pracę wątroby i trzustki.

Tymianek

Tymianek jest przyprawą kojarzoną najczęściej z kuchnią francuską, co nie znaczy, że nie podkreśla smaku naszych rodzimych dań. Zioło to ma szereg właściwości leczniczych; działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. To zasługa olejków eterycznych, witamin z grupy B oraz witaminy C, a także flawonoidów. Wśród substancji czynnych zawartych w tymianku znajduje się tymol; w rozsądnych ilościach chroni układ trawienny, ale spożywany w nadmiernych ilościach może okazać się toksyczny. Prowadzi do zatrucia organizmu i podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego. Poza tym uszkadza narządy wewnętrzne, takie jak wątroba i trzustka.

Mięta

Orzeźwiająca mięta jest niezwykle popularna w Polsce. Sprawdza się w daniach wytrawnych oraz w deserach. Doskonale gasi pragnienie, dlatego jest częstym składnikiem ochładzających napojów. Napar z suszonych liści jest nieoceniony w łagodzeniu dolegliwości trawiennych: niestrawności czy zatruć pokarmowych. Natomiast świeże liście przynoszą ulgę w migrenowych bólach głowy. Ta niepozorna i często spotykana na naszych łąkach roślina może jednak okazać się niebezpieczna. Wystrzegać się jej powinni ci, którzy cierpią z powodu zapalenia śluzówki przewodu pokarmowego. Nie dość, że nasila chorobę, to prowadzi do bolesnego podrażnienia żołądka.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama