Reklama

Produkty typu junk food: Dlaczego niszczą nasze zdrowie?

Szybkie tempo życia, brak czasu i przemęczanie sprawiają, że coraz częściej ludzie sięgają po produkty typu junk food. Jest to tzw. śmieciowe jedzenie, które jest tanie, łatwo dostępne i przygotowywane na szybko. Spożywanie takich posiłków cieszy się dużym powodzeniem, ponieważ dodawane są do nich sztuczne substancje, poprawiające zapach i smak produktów. Tak naprawdę nie mają żadnych wartości odżywczych, za to zawierają bardzo szkodliwe związki. Sprawdźmy, jak wpływają na nasze zdrowie.

Reklama

Co zawierają produkty typu junk food?

Żywność typu junk food często nazywa się zamiennie fast foodami, jednak to drugie określenie jest szersze. Oprócz przygotowywanych na szybko posiłków – pizzy, burgerów, frytek, popcornu czy chipsów, obejmuje jeszcze te zdrowsze dania, jak sałatki i surówki warzywne. Natomiast junk food to jedzenie, które jest praktycznie pozbawione składników mineralnych, witamin i białka. Wartości te są zabijane przez procesy chemiczne, zachodzące podczas obróbki produktów. Dlatego takie dania mogą szybko zaspokoić głód, lecz tylko na chwilę, gdyż są to puste kalorie. Jedzenie typu junk food posiada dodatkowo szereg bardzo niezdrowych substratów.

W takich produktach występuje nadmierna ilość soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Limit jej spożycia wynosi 5 g na dzień, a niestety w żywności junk food jest jej zdecydowanie więcej. Kolejnym szkodliwym składnikiem w takim jedzeniu jest cukier. Dodawany jest do kolorowych i gazowanych napojów oraz do różnych przekąsek, przez co posiłki stają się bardzo kaloryczne. Produkty typu junk food często są smażone na głębokim oleju, przez co spożywając je, dostarczamy organizmowi nasyconych tłuszczów i kwasów tłuszczowych typu trans. Są to związki podnoszące poziom złego cholesterolu. W tego typu posiłkach znajduje się również dużo sztucznych substancji, np. akrylamid i glutaminian sodu.

Czym skutkuje spożywanie żywności typu junk food?

Spożywanie produktów typu junk food zwiększa ryzyko rozwoju groźnych schorzeń. Obfitująca w nie dieta nie zapewnia nam wartości odżywczych, za to jest bogata w substancje zaburzające prawidłową pracę organizmu. Nadmiernie spożywana sól zatrzymuje w nim wodę, gdyż nerki nie radzą sobie z taką ilością sodu. Ten składnik podnosi także ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób układu krążenia na czele z zawałem serca. Sprzyja temu również obecny w „śmieciowym jedzeniu” cukier i spowodowane przez niego otyłość i cukrzyca typu II. Z kolei nasycone kwasy tłuszczowe i te typu trans podnoszą cholesterol, co może doprowadzić do miażdżycy. Natomiast akrylamid to substancja, która jest czynnikiem rakotwórczym i niekorzystnie wpływa na układ nerwowy.

Produkty typu junk food szkodzą również jelitom, zaburzając naturalną florę bakteryjną. Brak w nich również witamin i minerałów, przez co człowiek może czuć się często przemęczony, ospały i przygnębiony. Należy unikać takiego jedzenia, ponieważ ma silne właściwości uzależniające. Żywności przygotowywanej w szybki sposób zdecydowanie nie powinny spożywać dzieci, gdyż ich organizm jest bardziej wrażliwy na działanie tych niezdrowych składników.

Czym zastąpić produkty typu junk food?

Po produkty typu junk food sięgamy, ponieważ przyrządza się je szybko, są tanie oraz podaje się je w barach gęsto rozsianych po okolicy. Gdy nie mamy czasu, taka przekąska wydaje nam się najlepszym wyjściem, by zaspokoić na jakiś czas głód. Jest to jednak bardzo niebezpieczny zwyczaj i najlepiej całkowicie zrezygnować z tego typu jedzenia. Istnieje wiele produktów, z których można w szybki i prosty sposób przyrządzić smaczne i pożywne posiłki. Takim zamiennikiem są przede wszystkim warzywa i owoce, które w takim samym stopniu mogą przyciągnąć swoimi walorami zapachowymi i smakowymi. Należy również spożywać nienasycone kwasy tłuszczowe dostępne w olejach roślinnych i tłustych rybach, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz przetwory mleczne, takie jak kefir czy maślanka. Taka żywność obfituje we wszelkie niezbędne właściwości odżywcze, minerały i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama