Reklama

Produkty spożywcze, które poprawiają pamięć

Ludzki mózg to niezwykle skomplikowany mechanizm, który kontroluje wszystkie myśli, odczucia i sprawność ruchową organizmu. Magazynuje on duże ilości danych w postaci obrazów, tekstów i pojęć.Wiemy już, że niektóre produkty żywieniowe wpływają na nasze ciało. Musimy jednak zrozumieć, że to co jemy wpływa również na nasze samopoczucie, pracę mózgu, pamięć, a nawet zdolność do radzenia sobie ze stresem, rozwiązywania złożonych problemów oraz prostych, codziennych zadań. Mózg wymaga pokarmu bogatego w związki, które odżywiają neurony, pobudzają produkcję neuroprzekaźników, chronią przed degeneracją tkanki nerwowej i redukują stany zapalne.

Reklama

Oleiste ryby

Nasz organizm nie potrafi wytworzyć niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kwasów tłuszczowych (EFA). Musimy zaopatrywać się w nie poprzez spożywanie odpowiednich produktów spożywczych . Najbardziej produktywne kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) występują w dużych ilościach w oleistych rybach. Inne produkty bogate w te kwasy to: siemię lniane, olej sojowy, ziarna soi, ziarna dyni i olej z orzechów włoskich. Produkty te są niezwykle pomocne w utrzymaniu zdrowego funkcjonowania mózgu, serca oraz dobrego ogólnego stanu zdrowia.

Postaw na pełne ziarna

Nasz mózg - podobnie jak i inne organy - potrzebuje energii do prawidłowego funkcjonowania. Jej najbardziej stabilnym źródłem jest glukoza, rozprowadzana po organizmie za pośrednictwem płynów ustrojowych. Jeśli chcemy wspomóc pracę naszego umysłu należy spożywać produkty pełnoziarniste z niskim indeksem glikemicznym. Wprowadzają one glukozę do krwiobiegu powoli i systematycznie, dzięki czemu nasz mózg może działać przez cały dzień na wysokich obrotach. W naszej diecie powinny znaleźć się płatki z brązowego ryżu, chleb pełnoziarnisty i brązowy makaron.

Curry

Kurkuma, przyprawa, która daje potrawom curry ich charakterystyczną żółtą barwę, zawiera substancję chemiczną o nazwie kurkumina. Wspomaga ona naszą pamięć i stymuluje neurogenezę - proces powstawania nowych komórek mózgowych. Kurkumina pomaga również w pozbywaniu się płytek miażdżycowych (głównej przyczyny choroby Alzheimera) oraz łagodzi stany zapalne komórek mózgowych i nerwowych.

Seler

Seler jest jednym z najbogatszych źródeł luteoliny - substancji, która łagodzi stany zapalne w mózgu. Potrafi ona również powstrzymać zmiany zwyrodnieniowe w mózgu.

Orzechy włoskie

Kwasy tłuszczowe pełnią kluczową rolę w procesie ochrony mózgu. Kwasy omega-3 są zdrowe dla serca, pomagają oczyścić naczynia krwionośne i wspomagają prawidłową cyrkulację krwi. Wszystkie te funkcje są bardzo korzystne dla funkcjonowania naszego mózgu. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są orzechy włoskie i łosoś. Orzechy zawierają również dużą dawkę witaminy B6, która poprawia naszą pamięć.

Ciecierzyca

Roślina ta jest znakomitym źródłem magnezu, który odgrywa ważną rolę w metabolizmie. Jest on bardzo korzystny dla receptorów komórek mózgowych oraz przyspiesza proces przesyłania informacji. Magnez rozluźnia również naczynia krwionośne, pozwalając, by więcej krwi docierało do mózgu.

Czerwone mięso

Istnieje wiele powodów zdrowotnych, które mogą skłonić nas do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa. Jest ono jednak wyjątkowo korzystne dla naszego mózgu, ponieważ zawiera duże ilości witaminy B12. Jest ona konieczna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Niedobór witaminy B12 powoduje uszkodzenie nerwów i mózgu.

Awokado

Awokado jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega-6. Stymulują one proces przepływu krwi do mózgu, obniżają poziom cholesterolu i pomagają w absorpcji przeciwutleniaczy. Zawarta w awokado witamina E pomaga natomiast chronić mózg przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Owoc ten jest również bogatym źródłem potasu i witaminy K.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama