Reklama

Produkty spożywcze, które gwarantują długowieczność

Codzienna dieta i styl życia odgrywają kluczową rolę w zachowaniu dobrego samopoczucia. Zbilansowane posiłki, które są bogate w witaminy i minerały, są pierwszym krokiem w kierunku długowieczności. Okazuje się też, że niektóre produkty to skarbnica życiodajnych związków, które chronią nas przed wieloma chorobami. Pielęgnowanie odpowiednich nawyków to również dobry krok w stronę długowieczności. Które produkty spożywcze ją gwarantują? Podpowiadamy.

Reklama

Jak dobrać produkty spożywcze do diety?

Nie istnieje jeden produkt, który jest gwarancją długiego życia w zdrowiu. W poszukiwaniu substytutu musimy wykorzystać elementy, które oferuje nam matka natura. Dieta powinna być różnorodna, obfitująca w takie składniki odżywcze, które będą korzystne dla całego organizmu. Przede wszystkim powinniśmy stawiać na produkty pełnoziarniste (pieczywo, makaron), nabiał, świeże owoce i warzywa (najlepiej surowe) oraz niektóre tłuszcze. Na szczęście, nie musimy wykluczać mięsa – jest ono świetnym źródłem białka. Jednak musimy korzystać z niego mądrze i wiedzieć, jak je smacznie i zdrowo przyrządzać.

Na które produkty powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

Tworząc jadłospis, warto wzbogacać go produktami, które mają najwięcej wartości odżywczych. Oczywiście, niektóre z nich są bardzo łatwo dostępne. Nie musimy czekać do lata, aby się nimi cieszyć. Bez problemu kupimy je w sklepach przez cały rok.

Zioła

Dodawanie świeżych ziół do potraw jest możliwe przez cały rok – wystarczy zaopatrzyć się w sadzonki tych najpopularniejszych i umieścić je na parapecie, by zawsze mieć je pod ręką. Najlepsze dla naszego zdrowia są te, które mają intensywny smak i aromat: rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia oraz mięta. Są one bogate w naturalne olejki – terpeny – które są stosowane w farmakologii. Dowiedziono, że zioła zawierają antyoksydanty, które szybko rozprawiają się z wolnymi rodnikami – głównymi winowajcami powstawania nowotworów oraz chorób cywilizacyjnych.

Brokuły i brukselka

To ogromne źródło witamin z grupy B, dodatkowo dostarczają do organizmu błonnik regulujący procesy trawienia. Brokuły posiadają silny antyoksydant – sulforafan – oraz dużą ilość witaminy C, która naturalnie wzmacnia odporność organizmu. Brukselka zaś dostarcza niezbędnego białka. Jednak trzeba uważać, bo nie może być łączona z rybami, gdyż utrudnia wchłanianie przez organizm jodu.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej. Swoją popularność zawdzięcza zawartości bardzo cennych kwasów omega-3 oraz kwasu oleinowego. Dodatkowo znaleźć w niej można antyoksydant o nazwie oleokantal. Prócz właściwości przeciwutleniających spożywanie oliwy z oliwek sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na choroby układu krążenia oraz schorzenia neurologiczne.

Kapusta

Kapusta to warzywo w naszej polskiej diecie niezwykle popularne. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego, wspomagającego działanie układu nerwowego oraz krwionośnego. Dodatkowo znajdziemy w niej glukozynolany, które w organizmie pełnią funkcję antyoksydantów. Warto jeść kapustę surową, ale kiszona posiada jeszcze więcej dobroczynnych związków: przede wszystkim witaminę C oraz kwas mlekowy, który naturalnie odbudowuje i chroni mikroflorę jelitową.

Czosnek

Działanie czosnku zostało już docenione przez wiele pokoleń. Prócz właściwości antybakteryjnych świetnie wpływa na układ limfatyczny, zapobiegając tworzenia się zatorów limfy. Wspomaga też pracę serca i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Imbir

Korzeń imbiru stanowi remedium na przeziębienia, stąd chętnie sięgamy po niego jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Dowiedziono, że zmniejsza działanie wolnych rodników, działa antybakteryjnie i zapobiega schorzeniom układu krążenia.

Jarmuż

Odmiana kapusty, która jest znana w Polsce od dawna. Niestety jego popularność spadła, ale na szczęście znów wraca do łask. Kojarzony jest bardziej z dietami wegańskimi, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć go na stałe do każdej diety. To bogate źródło witaminy A oraz potasu i fosforu. Zawartość sulforafanu sprawia, że chroni przed chorobami cywilizacyjnymi i doskonale odtruwa organizm.

Zielona herbata

Zielona herbata jest prawdziwym sekretem długowieczności. To bardzo silny przeciwutleniacz, który nie tylko zapobiega rozwojowi nowotworów i oczyszcza z toksyn, ale chroni też organizm przed schorzeniami, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Czy tylko dieta zapewni nam długowieczność?

Produkty, które spożywamy, muszą być włączone do racjonalnej diety. Aby długo cieszyć się zdrowiem, należy przestrzegać kilku zasad: są one niezbędne, by osiągnąć wymarzony cel.

*Należy pić dużo wody – organizm w 70% składa się z wody, dlatego jej picie jest kluczowe w utrzymaniu zdrowia. Dzięki niej umysł pracuje sprawniej, organizm odtruwa się oraz ma zapewnione mikroelementy

*Regularne odżywianie – pięć posiłków dziennie w równych odstępach czasu zapobiega atakom głodu i chroni nas przed sięgnięciem po niezdrowe przekąski.

*Warto ćwiczyć – ćwiczenia fizyczne pozwalają zachować ciało w doskonałej kondycji. Prócz tego chronimy przed schorzeniami serce, ale też poprawia nam się nastrój.

*Wytęż szare komórki – nie można zapominać o prawidłowej pracy mózgu. Nie tylko mięśnie wymagają ćwiczeń – rozwiązuj krzyżówki, czytaj książki oraz spożywaj dużo węglowodanów złożonych (znajdziesz je w pieczywie pełnoziarnistym, orzechach, nasionach oraz ziarnach zbóż).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama