Reklama

Produkty, które pomagają obniżyć poziom cukru we krwi

Cukier obecny jest w wielu produktach spożywczych, a przede wszystkim w przetworzonej żywności. Gdy jego stężenie jest za duże, podnosi poziom glukozy we krwi, co może być groźne dla zdrowia. Współcześnie wiele osób spożywa go za dużo, przez co coraz częściej ludzie chorują na cukrzycę, nowotwory, czy choroby układu nerwowego i krwionośnego. Niektóre produkty naturalne mogą jednak skutecznie pomóc obniżyć poziom cukru, więc warto wprowadzić je do diety. Należą do nich choćby produkty zbożowe, takie jak płatki owsiane, kasza gryczana, pęczak czy zielone warzywa i rośliny strączkowe. Sprawdź, jak działają na organizm i dlaczego są istotne w diecie diabetyków.

Reklama

Zielone warzywa i rośliny strączkowe

Glukoza jest nam niezbędna do życia, jednak musi być wchłaniana do komórek, a następnie do mięśni i narządów, żeby dostarczyć im energii. Niestety dużo produktów zbyt szybko podnosi poziom cukru, a trzustka nie radzi sobie z wytwarzaniem insuliny, wchłaniającej glukozę do komórek. Produkty szkodliwe to wszelkie słodycze, przetworzona żywność i jedzenie z wysoką zawartością tłuszczy nasyconych. Mówi się o nich, że mają wysoki indeks glikemiczny. Należy jeść te artykuły spożywcze, które zawierają złożone węglowodany, wolno wchłaniające się do krwi.

Należą do nich przede wszystkim zielone warzywa i rośliny strączkowe. Są bogate w błonnik pokarmowy, który wydłuża trawienie cukru, przez co jego poziom podnosi się powoli. Daje on również uczucie sytości, przez co rzadziej sięgamy po kolejne posiłki i dodatkowe kalorie. Strączki, takie jak ciecierzyca, soczewica, fasola i groch, posiadają ponadto sporo białka, pomocnego w regulowaniu poziomu glukozy. Taką samą funkcję pełnią obecne w nich potas i magnez, które znajdziemy także m.in. w szpinaku, szparagach, dyni, selerze, pomidorach i brokułach. Jedzmy też często kalafior, rzodkiewki oraz kapustę i ogórki - zarówno te świeże, jak i kiszone.

Produkty zbożowe

Bogatym źródłem węglowodanów złożonych są pełnoziarniste produkty zbożowe, dlatego koniecznie powinny znaleźć się w diecie cukrzyków i osób na nią narażonych. Zawierają skrobię i błonnik, więc są wolno trawione i wchłaniane do komórek. Dodatkowo mają dużo witamin z grupy B, które ułatwiają przemianę glukozy w energię. Ponadto obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Spożywajmy pieczywo razowe, grahamy, płatki owsiane, kaszę gryczaną i pęczak oraz otręby i brązowy ryż.

Owoce w odpowiednich ilościach

W celu obniżenia poziomu glukozy we krwi można sięgać również po owoce, lecz trzeba uważać, ponieważ zawierają zazwyczaj więcej węglowodanów. Najlepiej wybierać te mniej słodkie, które mają w 100 gramach nie więcej niż 10 g cukru. Należy do nich awokado – bardzo zdrowy owoc. Dzięki niemu zwiększa się tolerancja glukozy, a obecne w nim kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Podobne właściwości mają truskawki, poziomki, cytryna i grejpfrut. Trochę więcej cukru, lecz w dopuszczalnych ilościach, posiadają jagody, kiwi, jabłka, cytrusy oraz śliwki. Można również jeść suszone owoce, takie jak rodzynki i daktyle.

Przyprawy i bakalie

Wpływ na obniżenie cukru mają też przeróżne przyprawy. Należy do nich ocet jabłkowy, mający wiele wartości odżywczych i działający przeciwcukrzycowo. Gdy będziemy go pić zmieszanego z wodą regularnie, to poziom glukozy powinien pozostać w normie. Zwiększa on wrażliwość na insulinę i zapobiega nagłym skokom cukru we krwi. Bardzo zdrowy jest również czosnek, ponieważ reguluje metabolizm glukozy. Do zmniejszenia jej stężenia wystarczy jeden ząbek, nie sięgajmy już raczej po więcej. Przyprawy obniżające poziom węglowodanów we krwi to również cynamon, imbir i kozieradka. Nie zapominajmy również o orzechach i migdałach, gdyż one również zawierają nienasycone tłuszcze oraz takie minerały, jak magnez, potas i fosfor, które przeciwdziałają podnoszeniu się glukozy w organizmie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama