Reklama

Produkty, które oczyszczają wątrobę

Wątroba zaliczana jest do grona najważniejszych organów w ciele człowieka, w którym zachodzi szereg procesów mających wpływ na funkcjonowanie wszystkich innych narządów oraz układów. Jeśli pracuje nieprawidłowo, przekłada się to bezpośrednio na złą kondycję całego organizmu. Jak wesprzeć funkcje tego kluczowego organu i sprawić, by pracował efektywniej? Wystarczy włączyć do diety kilka produktów bogatych w cenne składniki odżywcze; wspierające proces oczyszczania i filtracji organizmu.

Reklama

Grejpfrut

Zdaniem dietetyków nic tak dobrze nie wpływa na zdrową wątrobę, jak szklanka świeżo wyciśniętego soku z grapefruita. Co znajdziemy w tym odżywczym owocu? Solidne porcje witaminy C, pektyn oraz przeciwutleniaczy, które wspierają naturalne procesy oczyszczania organizmu, w tym przede wszystkim glutation, który neutralizuje działanie wolnych rodników i wspiera oczyszczanie wątroby z metali ciężkich. Równie cenna jest obecna w grejpfrucie naringenina, która rozkłada tłuszcze.

Uwaga: Składniki zawarte w grejpfrucie mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego jeśli przyjmujesz je regularnie, skonsultuj się z lekarzem.

Buraki

Prawidłowe funkcjonowanie wątroby i proces jej oczyszczania wspierają też buraki, które są doskonałym źródłem flawonoidów i beta-karotenu. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu - zwłaszcza, że smakują wyśmienicie w rozmaitych połączeniach. Na ich bazie możemy przyrządzić m.in. apetyczną sałatkę. Jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać 1 szklankę pokrojonych lub startych buraków, 2 łyżki zimno tłoczonej oliwy z oliwek oraz sok z połówki cytryny. Aby uzyskać najlepsze efekty detoksykacyjne, warto jeść dwie łyżki sałatki co dwie godziny. Kuracja powinna trwać siedem dni.

Cytryny

Solidna porcja witaminy C i obecność składnika o nazwie D-Limonene sprawia, że doskonałym owocem oczyszczającym wątrobę jest również cytryna, która aktywizuje enzymy wątrobowe i przyspiesza wchłanianie minerałów. Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości owocu, wystarczy przygotować wodę cytrynową. Do dzbanka z wodą dodaj świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny (można też dodać pokrojony owoc i niewielką ilość miodu). Napój pij regularnie w jednakowych odstępach czasu.

Zielona herbata

Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców i opublikowane w „The International Journal of Obesity” wykazało, że katechiny zawarte w zielonej herbacie pomagają stymulować katabolizm tłuszczy w wątrobie i zapobiegają jego odkładaniu się w organizmie. Zielona herbata stwarza też odpowiednią barierę ochroną i zabezpiecza przed działaniem substancji toksycznych, a nawet minimalizuje ryzyko zachorowań na raka wątroby. W celach profilaktycznych warto wypijać 2-3 szklanki zielonej herbaty. Zielonej herbaty nie należy jednak pić w nadmiarze, ponieważ może wywołać skutki odwrotne do zamierzonych i zaszkodzić nie tylko wątrobie, ale wszystkim pozostałym narządom.

Awokado

Amerykańscy naukowcy przekonują, że awokado zawiera silne substancje chemiczne, które wyjątkowo dobroczynnie wpływają na wątrobę. Owoc ten stanowi między innymi dobre źródło glutationu, składnika wspierającego proces oczyszczania organizmu ze szkodliwych toksyn oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom lipoproteiny niskiej gęstości (“złego” cholesterolu) i zwiększyć poziom lipoproteiny wysokiej gęstości (“dobrego” cholesterolu). W awokado znajdziemy ponadto cenne składniki, minerały oraz składniki, wspierające prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Dla wzmocnienia wątroby warto jeść 1-2 owoce awokado w tygodniu przez kilka miesięcy.

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty znalazł zastosowanie w leczeniu marskości wątroby. Chociaż nie odwróci trwałych uszkodzeń, to może chronić przed dalszymi zmianami. Ostropest plamisty zawiera składnik aktywny o nazwie sylibinina, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, oczyszczające i osłaniające wątrobę. Ostropest plamisty dostępny jest w formie suplementu w postaci płynnego ekstraktu oraz w kapsułkach. Odpowiednią dawkę należy skonsultować ze swoim lekarzem.

Uwaga: Ostropest plamisty może wywołać reakcje niepożądane osób cierpiących na powikłania towarzyszące marskości wątroby, takie jak krwotok z żylaków przełyku czy puchlina brzuszna. Nie zaleca się go także osobom z chorobami hormonalnymi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama