Reklama

Produkty, które najlepiej spalają tłuszcz

Wiele osób marzy o zrzuceniu wagi, lecz nie każdemu łatwo przychodzi utrzymanie deficytu kalorycznego, który pomaga schudnąć. Świetną opcją dla nich będzie inna metoda odchudzania, a mianowicie wysiłek fizyczny połączony ze spożywaniem produktów, które skutecznie spalają tłuszcz. Nazywa się je termogenikami, gdyż zwiększają wytwarzanie ciepła w organizmie i wyzwalają przez to więcej energii. Pozwalają zatem na jej pobieranie z rezerwy energetycznej, jaką jest tkanka tłuszczowa. Do najpopularniejszych naturalnych termogeników należy kawa, zielona herbata, papryczka chili czy imbir. To jednak nie wszystkie spalacze tłuszczu. Co jeszcze można zaliczyć do produktów skutecznie pomagających schudnąć?

Czym są termogeniki i jak działają?

Termogeniki to naturalne produkty zawierające substancje chemiczne, do których strawienia organizm potrzebuje większego zużycia energii i musi wytworzyć więcej ciepła, by utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Taki proces nazywa się termogenezą. Produkty termogeniczne przyspieszają więc metabolizm i sprawiają, że potrzebna energia pobierana jest ze zmagazynowanej tkanki tłuszczowej. W efekcie termogeniki przyczyniają się do spalenia tłuszczu i zredukowania masy ciała. Te związki chemiczne przyspieszające przemianę materii to m.in. kofeina, efedryna, kapsaicyna, L-karnityna, kwas CLA czy proteiny. Sięganie po produkty je zawierające pomoże skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów.

Kawa i zielona herbata

Do najbardziej skutecznych termogeników należy zaliczyć kawę i zieloną herbatę. W kawie znajduje się kofeina, która pobudza pracę narządów, przez co przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Oczywiście takie efekty przyniesie picie czarnej kawy mielonej bez cukru (efektywna dawka kofeiny to 300 mg – 3 filiżanki kawy). W rozpuszczalnej znajduje się o połowę mniej kofeiny i przeciwutleniaczy wzmacniających działanie termogeniczne. Nie każdy jednak lubi kawę, a w dodatku kofeina w nadmiarze może być niebezpieczna dla organizmu. Lepszym rozwiązaniem będzie zielona herbata, która dzięki zawartym w niej katechinom, teinie i kwasom fenolowym również przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. W dodatku obniża ona cholesterol i poziom cukru we krwi.

Papryczka chilli

Termogenezę w organizmie wywołują także ostre przyprawy, m.in. papryczka chilli. Zawarta w niej kapsaicyna, odpowiedzialna za pikantny, palący smak, stymuluje układ pokarmowy do większego wysiłku, podnosi temperaturę ciała i przyspiesza puls. Przez to wpływa na lepszą przemianę materii i pobieranie energii z tkanki tłuszczowej. W dodatku papryczka chilli zmniejsza apetyt i zaspokaja uczucie głodu. Kapsaicynę znajdziemy również w pieprzu cayenne, a inne podobne związki obecne są w kurkumie, cynamonie i czosnku. Dodawanie tych przypraw do potraw pomoże nam szybciej schudnąć.

Imbir

Właściwości rozgrzewające, a tym samym spalające tłuszcz, ma także aromatyczny imbir. Ma w swoim składzie należący do termogeników gingerol. Co więcej, imbir ułatwia też trawienie, gdyż zwiększa produkcję śliny i soku żółciowego oraz działa żółciopędnie. Ponadto wykazuje inne właściwości korzystne dla zdrowia. Zwalcza infekcje i przeziębienia, ponieważ ma działanie przeciwzapalne. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała powstawaniu zakrzepów. Ma więc zbawienny wpływ na układ krążenia.

Cytrusy

Świetnymi spalaczami tłuszczu są produkty bogate w witaminę C. Należą do nich przede wszystkim cytrusy, takie jak pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty czy limonki. Witamina C sama w sobie nie jest termogenikiem, ale zwiększa ona wytwarzanie L-karnityny wywołującej w organizmie termogenezę. Cytrusy mogą zatem pomóc zredukować tkankę tłuszczową, a przy tym zapobiec wiotczeniu skóry po odchudzaniu. Witamina C bierze bowiem udział w produkcji kolagenu, który poprawia napięcie skóry.

Chude mięso

Bez wątpienia najlepszymi produktami, które spalają tłuszcz, są te zawierające pełnowartościowe białko. Do ich strawienia organizm potrzebuje większych nakładów energii, dlatego też pobiera ją również z tkanki tłuszczowej. Dobrym źródłem protein jest chude mięso, takie jak kurczak, indyk czy wołowina. Ta ostatnia zawiera ponadto kwas linolowy CLA, kolejny związek wywołujący termogenezę. Zawarte w mięsie aminokwasy obniżają w dodatku cholesterol, zapewniają uczucie sytości na dłużej i wpływają na lepszą pracę mięśni.

Jajka

Bogate w spalające tłuszcz białko są także jajka. Wystarczą dwie sztuki na śniadanie, by w ciągu dnia zjeść o około 330 kalorii mniej. Jajka są bardzo sycące, a organizm sięga po energię z nagromadzonej tkanki tłuszczowej, by je spalić. Na strawienie białka z jednego jajka zużywane jest 35 kalorii, więc przy spożyciu dwóch tracimy aż 70 kalorii. Świetnym źródłem aminokwasów pomagających zredukować masę ciała są też ryby, mleko czy rośliny strączkowe.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama