Reklama

Poznaj olej lepszy niż olej kokosowy

Choć olej kokosowy ma wiele zalet, jednak to inny olej zyskuje coraz większą popularność ze względu na różnorodność korzyści zdrowotnych – jest to olej z awokado, który można coraz częściej spotkać w przepisach na wiele zdrowych potraw. W kuchni jest uwielbiany za łagodny smak, a w kosmetyce – za przyjemny zapach. Ale czy olej z awokado jest rzeczywiście zdrowszy? Odpowiedź na to pytanie jest krótka i zdecydowana: tak! Oto kilka dodatkowych informacji na temat oleju wyciskanego z tej cudownej, zielonej „gruszki aligatorki”.

Reklama

Czym jest olej z awokado?

Olej z awokado jest unikalnym typem oleju roślinnego. Większość olejów roślinnych tłoczona jest z nasion, natomiast olej z awokado pochodzi z tłoczenia miąższu. Większość owoców ma wysoką zawartość węglowodanów i zawiera niewielkie ilości tłuszczów. Odwrotnie jest w awokado, które zawiera dużo zdrowych tłuszczów i protein – więcej niż jakikolwiek inny owoc. Dodatkowo ma w sobie więcej potasu niż banan. Wzrost popularności awokado można porównać z szałem na olej kokosowy, który jednak pod względem zawartości substancji odżywczych przypomina bardziej oliwę z oliwek.

Substancje odżywcze w oleju z awokado

Ten delikatny w smaku olej jest bogaty w kwas oleinowy, jednonienasycone tłuszcze oraz witaminy A, E i D. Zawiera solidną porcję magnezu i przeciwutleniaczy, których większość osób nie spożywa wystarczająco dużo. Olej ten sprzyja też lepszemu przyswajaniu dobroczynnych substancji pochodzących z innych potraw. Przykładowo, dzięki zastosowaniu tego oleju, przyswajanie przez organizm karotenoidów zawartych np. w marchwi wzrasta od 2,6 do 15,3 razy.

Awokado jest również jednym z niewielu naturalnych źródeł bardzo ważnego składnika, jakim jest beta-sitosterol. Ten silny fitosterol ma pozytywny wpływ na poziom lipidów i cholesterolu w organizmie. Istnieją także badania dowodzące, że beta-sitosterol może hamować rozwój komórek nowotworowych.

Zalety przeciwutleniaczy są dobrze udokumentowane. Te, które znajdziecie w awokado posiadają unikalną zdolność przedostawania się do mitochondriów i realnie wypływają na poprawę działania komórek. To oznacza spowolnienie procesu starzenia i wzmocnienie systemu immunologicznego organizmu.

Co więcej, w przeciwieństwie do oleju kokosowego i olejów z orzechów, olej z awokado bardzo rzadko wywołuje alergie. Z tego powodu staje się ono popularną alternatywą w przepisach kulinarnych i kosmetykach.

Unikalna struktura kwasów tłuszczowych awokado sprawia, że doskonale sprawdzają się one w pielęgnacji włosów. Olej z tej rośliny może odżywiać włosy i skórę głowy, dlatego jest częstym składnikiem produktów do pielęgnacji włosów.

Obecnie toczy się debata czy to oliwa z oliwek czy też olej kokosowy są zdrowsze dla serca. Do tego sporu warto dodać awokado. Liczne badania potwierdzają, że ten owoc ma pozytywny wpływ na zdrowie tego organu - obniża poziom złego cholesterolu i poprawia poziom dobrego, likwiduje zatory we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę.

Używanie oliwy z oliwek do pieczenia czy smażenia w wysokich temperaturach wywołuje pewne kontrowersje. Olej z awokado jest doskonałym zamiennikiem o łagodnym smaku, ma też wyższy punkt dymienia i zachowuje swoje cenne substancje odżywcze w wyższych temperaturach.

W przeciwieństwie do oliwy z oliwek i oleju kokosowego, olej z awokado doskonale łączy się w majonezie i sosach bez przenikania ich swoim smakiem. Dzięki temu jest lepszą alternatywą dla majonezu i nie zawiera szkodliwych przetworzonych olejów roślinnych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama