Reklama

Pokarmy bogate w wapń

Wszyscy wiemy, że wapń jest bardzo ważnym pierwiastkiem, który w odpowiednich ilościach gwarantuje nam mocne kości i zdrowe zęby. Większość ludzi kojarzy wapń ze spożyciem mleka krowiego w czasach dzieciństwa do którego wypicia zmuszali nas rodzice czy dziadkowie. Jednak mimo homogenizacji i pasteryzacji mleko ma sporą zawartość wapnia, lecz należy pamiętać, że wapń z mleka nie jest dobrze absorbowany i wykorzystywany przez organizm ludzki. Dodatkowo produkty mleczne coraz częściej doprawiane są chemicznymi środkami i hormonami, które jak wiadomo działają szkodliwie i niszczą zdrowie. Dobrą wiadomością jest to, że istnieje wiele innych wspaniałych produktów, które są bogate w wapń oraz można je łatwo włączyć do codziennej diety.

Reklama

Sezam

Malutkie nasiona sezamu mogą zdziałać cuda! Sezam jest bogaty w wapń, a także inne ważne witaminy i minerały, które są potrzebne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Surowe nasiona sezamu zawierają prawie 1000 mg wapnia na 100 gram porcji. W porównaniu z innymi nasionami, na przykład dyni jest to zaskakująca ilość tego pierwiastka.

Nasiona chia

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że nasiona chia są bogate w wapń. Dodatkowo są one pełne innych substancji odżywczych, które mają istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nasiona mają dość wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca i całego organizmu ludzkiego.

Ciemnozielone warzywa

Od szpinaku po jarmuż wszystkie ciemnozielone warzywa są pełne wapnia, które tylko czeka, aż sięgniemy po naturalny suplement w postaci warzyw. Szpinak ma około 56 mg wapnia w porcji, która mieści się w małej miseczce. Chińskie warzywo bok choy z wyglądu przypomina kapustę pekińską. Jednak bok choy to warzywo, które jest wręcz naładowane cennymi pierwiastkami i minerałami. Porcja bok choy to około 160 mg wapnia.

Pomarańcze

Jedna szklanka świeżo wyciskanego soku pomarańczowego oferuje około 72 mg wapnia. Nie wspominając już o wysokiej zawartości witaminy C, co znacznie usprawnia wchłanianie witaminy. Oprócz witaminy C i wapnia, pomarańcz jest bogata w potas, witaminę z grupy A oraz beta-karoten.

Fasola

Ziarna fasoli są cennym źródłem wapnia. Fasola to około 442 mg wapnia na 100 gram porcji. Biała fasola to około 175 mg wapnia w porcji, a czerwona to 127 mg wapnia na porcję. Dlatego warto jest dodawać fasolę do różnych potraw, najlepiej smakuje w daniach kuchni meksykańskiej, gdzie czerwona fasola jest dość popularna.

Brokuły

Porcja około 100 gram brokuł oferuje mniej więcej 74 mg wapnia oraz 120 mg witaminy z grupy C. Witamina C przyczynia się do zwiększenia wchłaniania wapnia, dzięki czemu nasz organizm przyswaja większą porcję pierwiastka. Dodatkowo brokuł jest bogaty w witaminy z grupy A oraz K i błonnik.

Suszone owoce i orzechy

Wiele suszonych owoców jest bogatych w wapń, dzięki czemu są świetnym źródłem witamin i minerałów. W rzeczywistości figi suszone w porcji 100 gram mają 135 mg wapnia. Również migdały i orzechy są bogate w wapń, porównywalnie na 100 gram migdałów i orzechów przypada 266 mg wapnia.

Suszone zioła

Kto by pomyślał, że suszone zioła mogą zwiększyć przyswajanie tak cennego pierwiastka jak wapń. Suszone pikantne przyprawy posiadają około 2132 mg wapnia na 100 gram porcji. Pozostałe suszone zioła, które są bogate w ten pierwiastek to koperek, bazylia, majeranek, tymianek, oregano, mięta, szałwia, pietruszka, rozmaryn i nasiona selera.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama