Reklama

Płynny chlorofil: Właściwości i zastosowanie

Nazywany jest płynną energią słoneczną, zieloną krwią, słonecznym sokiem albo eliksirem młodości. W naturze występuje we wszystkich roślinach, którym daje intensywny kolor. O czym mowa? O chlorofilu, który w postaci płynnej występuje również jako suplement diety. Skąd jego fenomen? Dzięki szeregowi prozdrowotnych właściwości, które zyskały rzeszę zwolenników. Jakie ma zastosowanie? Jak wpływa na organizm? O tym przeczytasz w artykule.

Czym jest chlorofil?

Chlorofil to związek chemiczny występujący w roślinach. Ma kluczowy udział w fotosyntezie, która jest bardzo istotnym procesem - to właśnie dzięki niej powstaje tlen. Największą zawartość chlorofilu mają warzywa zielone, czyli: sałata, brokuł, liście buraków, pietruszka, koper, kalarepa, szpinak, ogórek itd. – dlatego w codziennej diecie nie powinno ich zabraknąć. Na rynku pojawił się chlorofil w płynie, który może być wykorzystywany jako suplement diety i posiada tyle samo właściwości, co ten naturalny.

Właściwości płynnego chlorofilu

Przede wszystkim chlorofil mam moc witamin: A, grupy B, D, E oraz pierwiastki: potas, magnez, żelazo i wapń. Mając taki skład, dobroczynnie wpływa na cały organizm: działa przeciwzapalnie, regenerująco, oczyszczająco i odkażająco. Udowodniono, że posiada szereg antyoksydantów, które są pomocne w walce z wolnymi rodnikami – spowalniają procesy starzenia i pomagają organizmowi pozbyć się toksyn. Substancja wykazuje też właściwości regulujące – obniża zawartość cukru we krwi, działa krwiotwórczo oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Chlorofil wpływa zbawienne na cały układ oddechowy: łagodzi objawy astmy i zwalcza pierwsze objawy przeziębienia – zapobiega bólowi gardła i infekcjom górnych dróg oddechowych. Poza tym poprawia wzrok i działa ochronnie na oczy. Polecany jest jako preparat wzmacniający dla rekonwalescentów.

Na co jeszcze pomaga płynny chlorofil?

Chlorofil poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego: działa stymulująco na procesy trawienne, poprawia perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości – jest sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Poza tym przywraca prawidłową florę jelitową, co w połączeniu z działaniem przeciwzapalnym pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. W konsekwencji spożywanie chlorofilu zmniejsza prawdopodobieństwo powstania niestrawności oraz wspomaga prawidłowe wypróżnianie. Chlorofil w znaczącym stopniu niweluje nieprzyjemny zapach. Dzięki niemu raz na zawsze zniknie nieświeży oddech, a wraz z nim niemiła woń całego ciała. Badania wykazują, że regularne przyjmowanie chlorofilu przyczynia się do poprawy kondycji jamy ustnej – spada ryzyko infekcji dziąseł i znacząco pomaga w ich leczeniu.

Chlorofil w kosmetyce

Płynny chlorofil uznaje się za eliksir młodości. Dzięki zawartości antyoksydantów poprawia znacząco kondycję skóry: staje się sprężysta i jest mniej podatna na powstawanie nowych zmarszczek. Dodatkowo przynosi ulgę w dolegliwościach skórnych – niweluje zmiany alergiczne, trądzikowe i zapalne. Dodatkowo sprzyja gojeniu się ran i oparzeń wywołanych nadmiernym opalaniem się.

Z czego otrzymuje się zielony chlorofil?

Preparaty zawierający płynny chlorofil pozyskuje się z lucerny; często są wzbogacane np. olejkiem miętowym, chlorellą, jęczmieniem itp. Prócz tego, że specyfik ma szereg leczniczych właściwości, nie powinien być substytutem zdrowych produktów żywieniowych i nie zastępuje mikro - czy makroelementów, które występują w warzywach i owocach. Jednakże wykazano, że przyjmowany w zalecanych przez producentów dawkach, sprzyja zdrowiu.

Niestety, chlorofil i jego stosowanie w postaci płynnej ma swoje skutki uboczne, takie jak przebarwienia skórne, wypryski oraz nadwrażliwość skóry na słońce. Na szczęście, zmiany są przejściowe i z reguły szybko znikają. Ostrożność w przyjmowaniu chlorofilu powinny zachować też kobiety w ciąży. W ich przypadku wymaga jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama