Reklama

Pij, gdy się zmęczysz i jelita niedomagają. Babciny skarb ze słoika

W twoim domu to całkowicie normalne, że po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi jego zawartość znika w tempie ekspresowym? Nic dziwnego, ponieważ chrupiącym smakołykom trudno się oprzeć. Po uczcie zostaje już tylko zalewa? Pod żadnym pozorem nie powinna lądować w odpływie zlewu. Właściwości wody z ogórków kiszonych są nie do przecenienia. Napój wspiera pracę jelit, odporność i poprawia samopoczucie. Podpowiadamy, jak zadbać o siebie w tradycyjnym stylu.

  • Woda ze słoika z ogórkami kiszonymi jest wartościowym produktem, którego spożywanie wpływa na szereg procesów zachodzących w organizmie.
  • Pod wpływem fermentacji aromatyczna zalewa zamienia się w zdrowotny eliksir, który pomoże uporać się nie tylko z przedłużającymi się zaparciami, ale kapitalnie oddziałuje także na odporność.
  • Napoju nie powinno brakować w naszych jadłospisach zwłaszcza jesienią i zimą. Spożywane regularnie niewielkie ilości są w stanie zwalczyć pierwsze objawy sezonowych infekcji.  

Reklama

Szampańska zabawa? Niech cię po tym głowa nie boli

Suchość w ustach, ból głowy, nieprzyjemne dolegliwości na tle układu pokarmowego i ogólne zmęczenie - te odczucia często są następstwami mocno zakrapianych imprez. Wczoraj wieczorem posunąłeś się o jeden kieliszek za daleko i szukasz sposobu na kaca? Woda z ogórków kiszonych okazuje się w tej kwestii trafionym pomysłem. Dlaczego to działa?

W procesie fermentacji, który zachodzi wewnątrz słoika z ogórkami, powstaje kwas mlekowy. W soku z ogórków obecne są także dobroczynne bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na stan układu pokarmowego. Zapewne nie odkryjemy Ameryki, podkreślając, że to właśnie on jest najbardziej przeciążony po obfitych biesiadach. Co jednak najważniejsze, sok z ogórków kiszonych zapobiega odwodnieniu, dbając o równowagę gospodarki wodno-zasadowej. Dostarcza ciału potas i sód, które sprzyjają organizmowi wyczerpanemu nie tylko nocnym przyjęciem, ale także po wysiłku fizycznym. Woda z ogórków uratuje nie tylko imprezowiczów, ale też osoby, które intensywnie trenują.

Kup i trzymaj w lodówce. Napar z tej rośliny nie tylko obniża cholesterol

Sok z kiszonych ogórków dla żołądka i zgrabnej sylwetki

Pora rozwinąć temat dobroczynnego wpływu kwaśnego soku na żołądek i cały układ pokarmowy. Wspomniane zostały już bakterie probiotyczne i kwas mlekowy, ale napój jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i K oraz witamin z grupy B. Do tego dochodzi żelazo, magnez, wapń, cynk i fosfor. Taki zestaw nie mógłby pozostać bez wpływu na organizm.

Picie wody z ogórków kiszonych sprzyja trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczów, zwiększając przyswajalność składników odżywczych z posiłków. Pomaga chronić układ pokarmowy przed chorobami grzybiczymi (nazywanymi też kandydozami), które bywają trudne do szybkiego zdiagnozowania. Wszystko dlatego, że wiążą się z dość niejednoznacznymi objawami, w tym:

  • zaparciami,
  • biegunkami,
  • skurczami,
  • wzdęciami,
  • rozdrażnieniem,
  • bólem głowy,
  • problemami z koncentracją,
  • obniżeniem nastroju i przewlekłym zmęczeniem.

Jednocześnie sok z ogórków kiszonych przyspiesza przemianę materii, co jest znakomitą wiadomością dla osób, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Regularne spożywanie rozrusza leniwe jelita. Zaleca się pić wodę z ogórków na czczo przed posiłkiem. To naturalna metoda na walkę z zaparciami, magazynowaniem wody w organizmie, a także (za sprawą wysokiej zawartości błonnika) kłopotliwym podjadaniem, które często jest powodem niepowodzenia w dietetycznych postanowieniach.

Woda z ogórków kiszonych w walce z infekcjami

Napój ten bardzo dobrze sprawdza się jako wsparcie dla układu immunologicznego, będącego naszą tarczą przed infekcjami. Nie powinniśmy więc o nim zapominać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Pomoże nam uporać się także z pierwszymi objawami przeziębienia: chrypką, bólem gardła i kaszlem.

Pogromczyni bakterii i komórek rakowych. Dodajesz ją do potraw

Warto skusić się na przygotowanie domowej mikstury, wzmacniając działanie soku z ogórków czosnkiem, który od lat cieszy się opinią naturalnego antybiotyku. Jak się za to zabrać?

  • Obierz kilka ząbków czosnku i przekrój je na pół.
  • Wrzuć do niewielkiego (półlitrowego) słoika i zalej wodą z ogórków kiszonych.
  • Zakręć, następnie odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa dni.
  • Po tym czasie mieszankę przechowuj w lodówce.

Jak stosować? Pij po jednej łyżeczce trzy razy dziennie. 

Polecamy:

Wodę z ogórków kiszonych warto pić nawet codziennie. Trudno uwierzyć, jak bardzo może pomóc

Jak przeprowadzić detoks owocowo-warzywny? Poznaj jego największe zalety

Syrop dyniowy ma niezwykłe właściwości. Zrobisz go z resztek

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama