Reklama

Pierzga pszczela: Sekret zdrowia i dobrego nastroju

Pierzga jest o wiele mniej popularna od miodu, ale to kolejny produkt wytwarzany przez pszczoły, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Zawiera wiele witamin i minerałów. Mimo że jest droższa od miodu i trudno ją zdobyć, cieszy się coraz większą popularnością. To dlatego, że poprawia pracę układu nerwowego, polepsza samopoczucie, zwiększa koncentrację i szczególnie przydaje się w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego. Poza tym bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga dbać o urodę. Jedna łyżka dziennie tej wyjątkowej substancji zmniejsza też ryzyko chorób sercowych. Zobacz, gdzie ją kupić i jak stosować, by poprawić swoje samopoczucie.

Czym jest pierzga pszczela?

To produkt wytwarzany przez pszczoły, który jednocześnie służy im za pokarm. Składa się z miodu, śliny i pyłku kwiatowego. Owady zbijają go w masę, która gromadzi się w ramkach ula, i zabezpieczają woskiem. Dzięki temu substancja jest naturalnie konserwowana i nie traci wartości odżywczych. Pierzgą żywią się młode pszczoły i jest im ona niezbędna zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, kiedy owady nie mają dostępu do naturalnego pyłku kwiatowego. Pierzga zawiera szereg witamin: C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H i D, a także magnez, cynk, sód, potas, fosfor i żelazo.

Właściwości pierzgi

Pierzga może nam pomóc zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy odczuwamy większe zmęczenie. To dlatego, że posiada właściwości antybakteryjne i wspiera organizm w walce z infekcjami. Zawarte w niej związki chemiczne korzystnie wpływają na system nerwowy – pomagają się skoncentrować, poprawiają pamięć i wzmacniają pracę mózgu. Jeśli odczuwasz chroniczne zmęczenie, a także przygnębienie, pierzga może okazać się idealnym rozwiązaniem. Kolejną jej zaletą jest wspomaganie układu pokarmowego. Pierzga łagodzi objawy wrzodów, biegunek i zaparć, odciąża też wątrobę, usuwając nadmiar toksyn z organizmu. Obniża też poziom cholesterolu, co pozwala uniknąć miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Przygotuj domowy eliksir młodości

Pierzga świetnie sprawdzi się też jako naturalna maseczka na twarz. Do jej przygotowania wystarczą 2 łyżki zagęszczonego jogurtu naturalnego, łyżka miodu oraz łyżka pierzgi, którą wcześniej należy dobrze rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Maseczka świetnie nawilży skórę, zregeneruje ją i ujędrni.

Gdzie kupić pierzgę i jak jej używać?

Pierzga nie jest tak popularna jak miód, więc znajdziemy ją tylko w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Najlepiej jednak kupować ją bezpośrednio od pszczelarzy. W aptece dostępne są suplementy diety z wyciągiem z pierzgi, ale najzdrowszy jest naturalny produkt.

By w pełni korzystać z leczniczych właściwości pierzgi, wystarczy spożywać jedną łyżkę substancji dziennie (lub dwa razy po jednej małej łyżeczce). Można ją dodawać do wystudzonej herbaty, jogurtu czy płatków z mlekiem. Najlepiej działa, gdy łyżkę pierzgi zalejemy wieczorem połową szklanki wody, a rano wypijemy na czczo (powinna się moczyć co najmniej 4 godziny).

Kiedy pierzga może szkodzić?

Pierzgi nie powinny spożywać osoby uczulone na substancje wytwarzane przez pszczoły. Pojawienie się innych dolegliwości najlepiej skonsultować z lekarzem. Pierzga zawiera dużo cukru, więc nie powinno się spożywać większych ilości niż zalecane (2-3 łyżeczki).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama