Reklama

Pięć sposobów na świąteczne przejedzenie

Święta to magiczny czas, który zazwyczaj spędzamy z osobami, które kochamy. Jednak prócz wielu swoich zalet i wyjątkowego klimatu święta mają również słabe strony. Mowa oczywiście o świątecznym przejedzeniu, które często fundujemy sobie na własne życzenie. Świąteczne potrawy jemy zazwyczaj nie kontrolując ani ich ilości, ani tempa, w jakim je spożywamy. Efekt? Bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia i zaparcia, a po świętach kilka dodatkowych kilogramów. Jak szybko i skutecznie uporać się z przejedzeniem świątecznym i cieszyć się dobrym czasem z rodziną? Podpowiadamy sprawdzone sposoby.

Reklama

Ziołowe napary

Niezastąpionym środkiem na różnego rodzaju dolegliwości trawienne są ziołowe napary. Łagodzą niestrawność, bóle, przyspieszają przemianę materii i niwelują uczucie dyskomfortu w brzuchu. Jakie sprawdzą się najlepiej, gdy dokucza nam świąteczne przejedzenie? Z pewnością napar z rumianku, czystka czy mięty. Można pić je do trzech filiżanek dziennie.

Wódka z pieprzem

Tę miksturę od lat stosuje się na różnego rodzaju problemy trawienne. Wódka z pieprzem łagodzi nudności, zgagę, poprawia pracę jelit i przyspiesza przemianę materii. Wystarczy 50 mililitrów wódki z dodatkiem pieprzu wypić duszkiem, a następnie popić szklanką ciepłej wody.

Mocna zielona herbata

Zielona herbata znana jest ze swojego oczyszczającego działania. Usprawnia procesy trawienne, usuwa szkodliwe resztki przemiany materii, przyspiesza spalanie tłuszczu i łagodzi objawy przejedzenia. Ten napój jest wręcz niezbędny podczas świąt. Gdy dopadły nas dolegliwości, zaparzmy kubek mocnej zielonej herbaty i wypijmy, gdy się ostudzi. Napar można pić do trzech razy dziennie przy zaparciach lub silnej niestrawności.

Woda z miodem

Woda z miodem pomoże szczególnie przy zaparciach, gdyż miód przyspiesza przemianę materii. Ten napój działa jednak najefektywniej, gdy kilka godzin postoi. Jeśli często miewamy zaparcia w święta, przygotujmy wodę z miodem już rano, a wypijmy dopiero przed pójściem spać. Wystarczy dwie łyżeczki miodu wymieszać ze szklanką ciepłej wody.

Mikstura z octu winnego

Ponoć wodę z octem winnym stosowała sama Kleopatra, by złagodzić skutki obżarstwa. Ta mieszanka usprawnia trawienie i oczyszcza jelita. Jeśli wypijemy ją w odpowiednim momencie, szybko zapomnimy o dokuczliwych dolegliwościach. Jak przygotować napój? Do szklanki ciepłej wody dodajemy jedną łyżkę octu winnego i delikatnie mieszamy całość.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama