Reklama

Pięć przepisów na sosy do potraw z grilla

Sezon na grillowanie można uznać za otwarty. Potrawy z grilla będziemy teraz przygotowywać regularnie i przesiadywać w ogródku. Oprócz mięs, kiełbasek i szaszłyków warto przygotować również dodatki, które wzbogacą smak głównych dań z grilla. Mowa o sałatkach i dipach. Zarówno dla miłośników grillowania, jak i dla początkujących przygotowaliśmy pięć przepisów na pyszne dipy, które zachwycą gości w czasie majówkowego grillowania.

Pikantny sos pomidorowy

Nasza pierwsza propozycja to pikantny sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do kiełbasy lub karkówki. Można jeść go również z chudym mięsem. Oto składniki potrzebne do jego przygotowania:

* połowa pomidorów z puszki;

* dwie łyżeczki przecieru pomidorowego;

* dwa wyciśnięte ząbki czosnku;

* łyżeczka brązowego cukru;

* jedna lub dwie papryczki chili (w zależności od rozmiaru);

* sól, pieprz, suszona bazylia.

Sposób przygotowania

1. Za pomocą blendera miksujemy pomidory i przekładamy do miseczki.

2. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, by papryczki chili pokroić bez pestek.

3. Na koniec odstawiamy sos do lodówki.

Sos miodowo-musztardowy

Miodowo-musztardowy dip najlepiej pasuje do karkówki, szaszłyków i białej kiełbaski z grilla. Jest wykwintny i niedrogi. Do jego przygotowania potrzebujemy:

* mały słoiczek musztardy miodowej;

* dwie łyżki płynnego miodu;

* kilka kropel soku z cytryny;

* szczyptę pieprzu.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą wymieszać.

Sos chrzanowy

Ostry sos chrzanowy pasuje do tłustych mięs i kiełbas. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać cztery łyżki dobrej jakości chrzanu ze słoiczka z dwoma łyżkami majonezu. Jeśli lubimy chrzan, możemy pokusić się również o dodanie niewielkiej ilości startego korzenia chrzanu.

Sos tzatziki

Sos tzatziki to sos grecki przygotowany na bazie jogurtu greckiego, świeżego czosnku i zielonego ogórka. Nadaje się do sałatek i chudych mięs, na przykład pieczonej piersi z kurczaka.

* jeden niewielki ogórek;

* trzy duże ząbki czosnku;

* duży jogurt typu greckiego;

* łyżka majonezu;

* szczypta soli.

Sposób przygotowania

Do miseczki przekładamy jogurt grecki, dodajemy łyżkę majonezu, trzy wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli i starty na tartce z grubymi oczkami ogórek. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do lodówki do przegryzienia się.

Sos barbecue

Sos barbecue uznawany jest za klasyczny sos do potraw z grilla. Ma bardzo specyficzny smak - gorzko-pikantny. Świetnie nadaje się do pieczonego mięsa. Oto instrukcja, jak go przygotować.

Potrzebne składniki

* jedna szklanka ketchupu;

* trzy łyżki białego octu;

* trzy łyżki syropu klonowego;

* posiekana niewielka czerwona cebula;

* dwie łyżki brązowego cukru;

* dwa wyciśnięte ząbki czosnku;

* dwie łyżki słodkiego sosu chili;

* dwie łyżki musztardy;

* 1/4 szklanki wody;

* sok z połówki cytryny;

* dwie łyżki oliwy z oliwek;

* odrobina tabasco;

* sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Wrzucamy wszystkie składniki do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Po ugotowaniu najlepiej go zblendować. Jego konsystencja będzie spójna i bardziej wykwintna.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama