Reklama

Papaja - źródło cennych właściwości

Papaja to egzotyczny owoc, który zachwyca swoim wyglądem, a jeszcze bardziej smakiem. Co więcej, wykazuje szereg cennych właściwości prozdrowotnych. Chętnie wykorzystywany w kosmetyce i medycynie naturalnej. W Polsce niestety rzadko spotykany i mało popularny. Jeśli masz szansę zjeść lub kupić papaję, nie wahaj się ani chwili! Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości tego owocu i tłumaczymy, dlaczego warto jeść papaję jak najczęściej.

Kilka słów o papai

Papaja to tropikalny owoc, zwany również melonowcem właściwym. Papaja charakteryzuje się wyjątkowo oryginalnym smakiem, wyglądem i bogactwem wielu ciekawych właściwości. Dobroczynne działanie zawdzięcza wartościom odżywczym, które występują w jej składzie, a mianowicie:

• Witaminy: A, B6, C, E i K;

• Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas i cynk;

• Kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone;

Jak widać, papaja to źródło cennych dla zdrowia składników odżywczych. Niestety w Polsce to nadal mało popularny owoc. Można go dostać od czasu do czasu w dużych supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jednak masz możliwość kupna papai, nie wahaj się ani chwili. Twój organizm na pewno ci się odwdzięczy.

Poprawia trawienie i wspomaga odchudzanie

Papaja to również owoc, który poprawia pracę układu trawiennego. To dzięki enzymowi, który posiada – papainie. To właśnie papaina przyspiesza przemianę materii, redukuje wzdęcia i chroni jelita przed szkodliwym działaniem toksyn. Łagodzi również inne dolegliwości układu pokarmowego. Regularne spożywanie papai przyspiesza również spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie. Jeśli chcesz poprawić pracę układu trawiennego lub zrzucić kilka zbędnych kilogramów, pij codziennie smoothie z papai i zielonej herbaty.

Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:

• Dwie papaje;

• Szklanka wystudzonej zielonej herbaty.

Sposób przygotowania:

1. Zaparz w szklance zieloną herbatę.

2. Następnie odstaw do wystudzenia.

3. Obierz papaje ze skórki i pokrój w małe kosteczki.

4. Wrzuć owoce do blendera i dolej herbatę (bez liści).

5. Zmiksuj składniki.

Łagodzi stres

Okazuje się, że regularnie jedzona papaja może poprawić również nasze samopoczucie. To dzięki działaniu witaminy C, której spore ilości znajdziemy w papai. Witamina C spowalnia produkcję kortyzolu, czyli hormonu stresu. W efekcie wzmacnia nasze zdrowie psychiczne i poprawia samopoczucie.

Poprawia wzrok

Papaja pozytywnie działa również na wzrok, gdyż posiada cenny przeciwutleniacz, jakim jest beta-karoten. Ta substancja nie tylko wzmacnia oczy, ale także wspomaga leczenie chorób oczu, m. in. zaćmy. Jedna papaja dziennie lub smoothie z pewnością poprawią twój wzrok.

Przeciwdziała nowotworom

Ten egzotyczny owoc wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. To dlatego, że zawiera duże ilości likopenu – czerwonego barwnika owoców i warzyw, który eliminuje wolne rodniki z organizmu, wywołujące nowotwory. Badania dowodzą, że spożycie likopenu w dużych ilościach może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka: prostaty, szyjki macicy, płuc i trzustki.

Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego

Wspomniany likopen nie tylko chroni organizm przed rakiem, ale także przed chorobami układu krążenia i układu sercowo-naczyniowego. Likopen dostarczany do organizmu w dużych ilościach wzmacnia pracę serca i poprawia krążenie krwi. W konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia wylewu i zawału. Co więcej, obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Pozytywnie działa na skórę

Papaja zawiera spore ilości witamin A i E, które odpowiedzialne są za dobrą kondycję naszej skóry, a konkretnie: zatrzymują degenerację komórek i hamują proces wczesnego starzenia. Ponadto, obecny w papai beta-karoten zapewnia skórze gładkość i jednolity kolor. Natomiast witamina C stymuluje produkcję kolagenu, dzięki czemu skóra na długo pozostaje jędrna. To jeszcze nie wszystkie składniki papai, które pozytywnie wpływają na kondycję skóry. W tym oryginalnym owocu znajdziemy również spore ilości różnorodnych olejków, które dogłębnie nawilżają skórę i łagodzą objawy chorób skórnych, np. łuszczycy. Chcesz przetestować na własnej skórze właściwości papai? Zmiksuj dwie średniej wielkości papaje z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Maskę nakładaj na dowolny obszar skóry. Wykonuj zabieg minimum trzy razy w tygodniu przez miesiąc.

Papaję wykorzystuje się również do leczenia wrzodów żołądka i infekcji dróg moczowych.

Mimo że papaja to rzadko spotykany owoc, warto szukać jej w sklepach. Regularnie spożywania nie tylko poprawi naszą kondycję zdrowotną, ale i umili nam czas swoim pysznym smakiem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama