Reklama

Owsiana, jęczmienna czy kokosowa? Najzdrowsze wody

Zdrowa dieta jest podstawą dobrego samopoczucia. Czasem wystarczy jeden nawyk, by wzmocnić serce, obniżyć poziom cholesterolu czy przyspieszyć metabolizm. Jednym z nich jest codzienne picie zdrowej i bogatej w składniki odżywcze wody. W ostatnich latach rekordy popularności biją wody z dodatkiem płatków owsianych czy jęczmienia. Sprawdź, jak działają i w jaki sposób je stosować.

Woda owsiana

Woda owsiana ma zbawienny wpływ na pracę jelit. Zawiera bardzo duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę i chroni przed zaparciami. Reguluje też wchłanianie cukrów i tłuszczów do organizmu, dzięki czemu odciąża trzustkę. Przyspiesza też metabolizm i znacznie ułatwia odchudzanie - także dzięki temu, że zwiększa uczucie sytości, co chroni przed podjadaniem między posiłkami.

W wodzie owsianej znajdziemy również wiele cennych aminokwasów, minerały i witaminy z grupy B. Regularne spożywanie napoju poprawia więc kondycję układu krążenia - reguluje poziom cholesterolu i wzmacnia serce, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Wodę najlepiej pić codziennie rano przed śniadaniem.

Warto wiedzieć, że wodę owsianą można też stosować zewnętrznie - na skórę i włosy. Płyn szybko poprawia ich kondycję, nawilża i odżywia. Jest pomocny przy podrażnieniach skóry czy przewlekłych schorzeniach (np. egzemie).

Woda jęczmienna

Regularne picie wody jęczmiennej to kolejny sekret zdrowia i urody. Napój ułatwia detoksykację organizmu, działa moczopędnie i wspomaga zwalczanie infekcji układu moczowego. Jest niezwykle pomocny przy dolegliwościach trawiennych - wzmacnia pracę żołądka (zmniejsza stan zapalny błon śluzowych tego narządu) i jelit. Woda jęczmienna ma korzystny wpływ na redukcję masy ciała, a także obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. W ten sposób zmniejsza ryzyko cukrzycy i miażdżycy. Regularne spożywanie tej wody ma też zbawienny wpływ na urodę - poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Przygotowanie wody jęczmiennej jest bardzo proste. Szklankę jęczmienia perłowego wystarczy wsypać do garnka z wrzącą wodą (ok. 4 litry) i gotować przez godzinę. Po tym czasie wodę przecedzamy i odlewamy do innego naczynia. Do smaku dodajemy startą skórkę pomarańczy oraz sok z 2 cytryn i 3 pomarańczy, a także odrobinę cynamonu i miodu.

Woda kokosowa

Woda kokosowa to napój pozyskiwany z niedojrzałych owoców palmy. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych (m.in. magnez, potas i wapń oraz witaminy z grypy B), a także elektrolity, których skład jest niemal taki sam jak w ludzkim osoczu. Co więcej, woda kokosowa nie zawiera cukru i mogą ją spożywać nawet diabetycy. Ze względu na swój skład napój jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z anemią, przewlekłym stresem czy przemęczeniem. Korzystnie wpływa też na układ krążenia (reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu) i układ moczowy (pomaga pozbyć się kamieni nerkowych). Wzmacnia też układ nerwowy i trawienny. Woda kokosowa wykazuje również właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Świetnie nawadnia i odżywia organizm. Warto używać jej także zewnętrznie do przemywania skóry twarzy. Odżywia skórę, łagodzi stany zapalne i objawy alergii. Wodę kokosową można kupić w sklepach internetowych oraz stacjonarnych ze zdrową żywnością.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama