Reklama

Owcze mleko: Właściwości i zastosowanie

Stanowi alternatywę dla mleka krowiego. W Polsce nie jest zbyt popularne, choć o oscypku, który jest z niego produkowany, słyszał chyba każdy. Posiada szereg dobroczynnych właściwości, stąd polecane jest dla kobiet w ciąży, sportowców i tym, którzy zmagają się z osteoporozą. O czym mowa? O owczym mleku. O tym, co w sobie zawiera i jakie ma zastosowania przeczytasz w artykule.

Charakterystyka mleka owczego

Mleko owcze jest białe lub żółtawe: im więcej zawiera w sobie tłuszczu, tym jego kolor jest intensywniejszy. Cechuje je specyficzny słodkawo-orzechowy smak i przyjemny, bardzo świeży zapach. Najwięcej pozyskuje się go w krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce na Podhalu i w Bieszczadach hodowane są owce mleczne, ale w przeważającej mierze ich mleko przeznaczane jest do produkcji serów – z niego pochodzą popularne podhalańskie oscypki. Wbrew pozorom nie jest ono łatwo dostępne, ale można znaleźć je w sklepach ze zdrową żywnością oraz na aukcjach internetowych.

Skład mleka owczego

Mleko owcze zawiera w sobie prawie dwa razy więcej tłuszczu i białka niż w swoim krowim odpowiedniku. Poza tym jest bogatym źródłem witamin A i E, dodatkowo C oraz tych z grupy B. Oprócz tego idealnie pokrywa zapotrzebowanie na wapń, cynk i magnez, które są budulcami zębów i kości. Udowodniono, że zawiera szereg przeciwutleniaczy, które są pomocne w walce z wolnymi rodnikami.

Właściwości mleka owczego

Dzięki dobroczynnym składnikom odżywczym owcze mleko powinno być włączane do codziennej diety. Bogactwo witamin sprawia, że podnosi odporność organizmu i tym samym szybciej radzi sobie on z infekcjami. Mimo wysokiej zawartości tłuszczu owcze mleko obniża poziom złego cholesterolu. Poza tym posiada szereg innych właściwości: regeneruje i odmładza skórę oraz wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Ze względu na duże stężenie białka zapewnia sporą dawkę energii i polecane jest sportowcom. Obecność wapnia i kwasu foliowego zapobiega wadom rozwojowym płodu, dlatego mogą pić je kobiety w ciąży.

Mleko owcze a nietolerancja laktozy

Mleko owcze często jest wymieniane jako alternatywa dla swojego krowiego odpowiednika. Niestety, laktoza jest również w nim obecna, dlatego alergicy powinni się go wystrzegać. Natomiast krążą opinie, że produkty z przetworzonego mleka owczego są lepiej przyswajalne dla osób z nietolerancją laktozy. Oczywiście, wprowadzanie tego typu produktów do diety osób wrażliwych powinno odbywać się stopniowo i z zachowaniem ogromnej ostrożności.

Produkty z mleka owczego

Produkty z mleka owczego cechują się delikatnym kremowym smakiem, który może stanowić konkurencję dla tradycyjnego mleka krowiego i ostrego koziego. Niestety, cena za litr wynosi ok. 20 zł, stąd nie jest ono szczególnie popularne. Mleko można spożywać w postaci naturalnej, bądź wykorzystać jako składnik innych dań. Poza znanym oscypkiem, tradycyjnie z mleka owczego produkuje się inne sery, z których najbardziej znane w Polsce to bundz, bryndza i korbacz. Przy produkcji ich odrzuca się serwatkę, która jest uznawana za produkt uboczny tworzenia sera – okazuje się, że i ona ma szereg prozdrowotnych właściwości: stosowana jest w leczeniu dny moczanowej, hemoroidów i problemów dermatologicznych. W sklepach ze zdrową żywnością można odnaleźć jogurty wyprodukowane na bazie mleka owczego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama