Reklama

Orzechy laskowe – sekret zdrowia i długowieczności

Orzechy laskowe to owoce leszczyny, drzewa, które może osiągać wysokość 5 metrów i rośnie w całej Europie, a także w Azji i Ameryce Północnej. Owalne liście i owoce rosną w kiściach. W każdej kiści znajduje się po kilka orzechów. Nadają wszelkim deserom (zwłaszcza czekoladowym) i ciastom niezwykłego aromatu. Ponadto stanowią bogate źródło witamin, minerałów, białka, włókien pokarmowych i zdrowych tłuszczy. Wykazują dobroczynne działanie dla naszego zdrowia, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety.

Wartości odżywcze orzechów laskowych

W 100 gramach orzechów laskowych znajduje się 628 kcal, 61% tłuszczu, 17% węglowodanów i 15% białka. Zawartość minerałów w tych orzechach przedstawia się następująco: wapń (114 mg), magnez (163 mg), fosfor (290 mg), żelazo (4,7 mg), cynk (92,5 mg), miedź (1,8 mg), mangan (6 mg) i selen (2,4 mcg). 100 g orzechów włoskich zawiera witaminę C (6,3 mg), tiaminę (0,6

mg), ryboflawinę (0,1 mg), niacynę (1,8 mg), kwas pantotenowy (1mg), witaminę B6 (0,5 mg), betainę (0,4 mg), witaminę E (15 mg), kwas foliowy (68 mcg) oraz witaminę K (14 mg).

Prozdrowotne działanie orzechów laskowych

Orzechy laskowe wykazują szereg właściwości wpływających korzystnie na zdrowie naszego organizmu. Naukowcy twierdzą, że 30 – 60 gramów tych orzechów spożywanych codziennie umożliwia wykorzystanie wszystkich dobrodziejstw płynących z ich działania. Orzechy laskowe spowalniają procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Regularne spożywanie tych orzechów powoduje obniżenie poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów w organizmie, reguluje ciśnienie krwi, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca. Według naukowców, zawarte w orzechach laskowych aminokwasy wykazują działanie przeciwzapalne i stanowią mechanizm hamujący rozrost komórek rakowych. Mają one szczególne znaczenie w przypadku nowotworu piersi i prostaty. Orzechy laskowe mają też właściwości powodujące zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy i są pokarmem zalecanym diabetykom.

Fitochemikalia dla organizmu

Orzechy laskowe zawierają fitochemikalia, w tym proantocyjanidynę, kwercetynę i kaempferol. To proantocyjanidyny należące do grupy zwanej flawonoidami. Substancje te wspierają pracę mózgu, wpływają korzystnie na krążenie krwi i zmniejszają reakcje alergiczne.

Zdrowe tłuszcze

Orzechy laskowe zawierają wielonienasycone i jednonienasycone tłuszcze, które mogą chronić zdrowie naszego serca. Niezdrowe, nienasycone tłuszcze występują w nich w niewielkiej ilości. Są też dobrym źródłem kwasu oleinowego, który obniża poziom “złego” cholesterolu (LDL) i podnosi poziom “dobrego” cholesterolu (HDL) w organizmie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama