Reklama

Orzech włoski: Właściwości i zastosowania

Orzechy włoskie to cenne źródło witamin i minerałów. Choć są bardzo kaloryczne, to dostarczają do organizmu sporo niezbędnego białka. Pojawiają się głosy, że wystarczy jeść ich garść dziennie, by skutecznie podnieść odporność i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Jednak nie wszyscy wiedzą, że równie cenne są zielone orzechy, które zbiera się od końca maja. Jakie mają właściwości? Do czego można je wykorzystać? Na co pomoże zrobiona z nich nalewka? Podpowiadamy.

Reklama

Właściwości orzecha włoskiego

To, co najczęściej zjadamy w orzechu włoskim, to wnętrze zdrewniałej pestki. Zawiera w sobie ono bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zbawiennie wpływają na układ krążenia: zmniejszają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, regulują poziom ciśnienia tętniczego oraz wspomagają pracę serca. Spożywanie orzechów dostarcza organizmowi niezbędnego białka, stąd często sięgają po nie osoby, które są na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. W orzechach znajdują się też duże ilości przeciwutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych, a poza tym pomagają szybko pozbyć się toksyn z organizmu. Znajdziemy w nich również sporą dawkę minerałów: żelaza, wapnia, magnezu, jodu oraz cynku. Z kolei obecność fosforu sprzyja zachowaniu dobrej kondycji mózgu, co ważne jest dla osób podejmujących wytężony wysiłek umysłowy, a znajdujący się w orzechach kwas foliowy jest korzystny dla kobiet w ciąży, gdyż przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu.

Zielony orzech włoski

Jak się okazuje, rzadko wykorzystujemy potencjał niedojrzałych orzechów włoskich. Przede wszystkim związane jest to z faktem, że ich smak jest wyjątkowo gorzki i nie zyskuje uznania wśród smakoszy. Trzeba jednak wiedzieć, że zebrane w takiej formie mają nie mniej dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Prócz cennych pierwiastków zawierają w sobie moc witamin: C, E, PP oraz witamin z grupy B. Zielone orzechy oraz młode liście stanowią remedium na wiele dolegliwości; ceni się je w zwalczaniu dolegliwości żołądkowych czy leczeniu chorób tarczycy. Szybko rozprawiają się też z infekcjami oraz działają ochronnie na układ nerwowy. W celu lepszego przyswojenia sobie cennych składników tej rośliny, warto stosować w celach leczniczych samodzielnie przygotowane napary, syropy bądź nalewkę.

Kiedy zbierać zielone orzechy?

Zielone orzechy włoskie powinno zbierać się od końca maja do lipca, ale z racji warunków pogodowych czas ten może się nieznacznie wydłużyć. W celu sprawdzenia, czy nadają się już do wykorzystania, wystarczy zrobić prosty test: po przebiciu na wylot owocu wykałaczką, powinien wypłynąć z niego sok. Jeśli się tak nie dzieje, nie nadaje się on jeszcze do zbioru. Należy wybierać wyłącznie owoce miękkie. Trzeba też pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu dłoni, ponieważ zielone orzechy silnie barwią na brązowo.

Jak zrobić domową nalewkę orzechową?

Składniki:

* ok. 20 sztuk zielonych orzechów

* 0,5 l wódki

* 0,5 l spirytusu

* szklanka cukru

* pół szklanki wody

* opcjonalnie goździki, kora cynamonu, laska wanilii

Sposób przygotowania:

Przekrojone na ćwiartki orzechy należy wrzucić do dużego słoja i zalać wódką oraz spirytusem. Jeśli nalewka ma służyć nie tylko do celów leczniczych, ale też dostarczyć walorów smakowych, można dodać do niej goździki, korę cynamonu oraz laskę wanilii. Płyny powinny dokładnie zakryć orzechy. Całość wystarczy zakręcić i odstawić w jasne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie alkohol należy zlać przez gazę do innego pojemnika, a do pozostałych orzechów wlać wodę i dodać cukier – mieszankę powinno się odstawić na 3 tygodnie, pamiętając, by naczyniem co jakiś czas potrząsać w celu dokładnego wymieszania całości. Otrzymany syrop należy zmieszać z gotowym alkoholem (alkohol należy wlać do syropu, nie odwrotnie), przelewając przez gazę do butelek. Nalewkę można odstawić – im dłuższy czas leżakowania, tym właściwości będą silniejsze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama