Reklama

Olej z awokado. Zalety stosowania

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Odznacza się neutralnym smakiem, który mimo wszystko znalazł wielu amatorów. Z awokado pozyskuje się odżywczy olej, który ma wspaniały wpływ na organizm: pomaga chronić serce przed chorobami, poprawić kondycję skóry i zachować sokoli wzrok. Jednak to nie koniec zalet tego nietypowego oleju, ponieważ prócz właściwości zdrowotnych zaskakuje metodą pozyskiwania. Co warto wiedzieć o oleju z awokado? Jak powstaje? Sprawdźmy.

Reklama

Nietypowy olej

Wiele osób myśli, że olej roślinny powstaje z ziaren bądź pestek. Choć awokado posiada okazałą pestkę, to, wbrew pozorom, nie z niej jest wytłaczany olej. Produkowany jest z miąższu tego niezwykłego owocu. Awokado jest jednym z najbardziej tłustych produktów spożywczych. Na szczęście zawiera tłuszcze nienasycone, w tym kwas oleinowy i kwasy omega-3 oraz omega-6, które korzystnie wpływają na układ krążenia.

Jak wygląda olej awokado?

Nierafinowany olej z awokado ma ciemny, brunatno-zielony kolor oraz przyjemny, migdałowy zapach i smak. Niektóre osoby, które stosują go na co dzień, opisują podobieństwo do świeżego masła. Niestety, proces rafinacji, czyli przemysłowego podgrzewania oleju, sprawia, że traci swoje właściwości fizyczne: jest zdecydowanie jaśniejszy, o mniej wyczuwalnym smaku i zapachu.

Co można znaleźć w oleju z awokado?

W oleju z awokado, prócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, można znaleźć wiele cennych substancji. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B, a także duże stężenie witamin A i E, a także w mniejszej ilości, witaminy C. Dodatkowo jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak biotyna i luteina.

Zalety stosowania oleju z awokado

Olej z awokado, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie, co korzystnie wpływa na układ krążenia. Poza tym ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które zapewniają dobrą kondycję skóry oraz chronią przed działaniem wolnych rodników (głównej przyczyny starzenia się komórek organizmu, a także rozwoju chorób cywilizacyjnych). Dodatkowo wspierają przemiany metaboliczne i detoksykację organizmu.

Olej z awokado na wzrok

Olej z awokado bogaty jest w luteinę, która jest korzystna dla wzroku. Dzięki niej zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób oczu, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Dodatkowo luteinę poleca się osobom, które na co dzień pracują w pomieszczaniach oświetlanych tzw. sztucznym światłem, a także wykonują pracę biurową.

Olej z awokado zapewnia zdrowy wygląd

Olej z awokado korzystnie wpływa na wygląd skóry. To zasługa nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także obecnej w nim biotyny. Dodatkowo z właściwości oleju awokado czerpią producenci kosmetyków i często można spotkać go w środkach pielęgnacyjnych. Chronią one przed promieniowaniem UV, a także zmniejszają widoczność blizn. Regularne stosowanie olejku z awokado przyspiesza również gojenie się ran.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama