Reklama

Olej rybny: Właściwości i zastosowania

Jesienią i zimą jesteśmy bardziej podatni na różne infekcje. Aby obronić się przed bakteriami i wirusami, zażywamy suplementy diety, które dostarczają nam wielu witamin i minerałów. Poza tym wzmacniają skutecznie odporność i poprawiają ogólną kondycję. Jednym z takich specyfików jest olej rybny, dzięki któremu organizm otrzymuje wiele wspaniałych substancji. Dlaczego olej rybny jest taki cenny? Kto powinien szczególnie po niego sięgnąć? Co w nim znajdziemy? Przekonajmy się.

Olej rybny. Czym jest?

Tłuste ryby morskie są bardzo pożądane w codziennej diecie. Zaleca się, aby były spożywane minimum dwa razy w tygodniu, gdyż dostarczają wielu cennych witamin oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Niestety, nie zawsze stosujemy się do wskazówek dietetyków i często pomijamy je układając domowe menu. Zażywanie oleju rybnego jest świetną propozycją dla tych, którzy nie jedzą i nie lubią ryb. Suplement wytwarzany jest z ryb tłustych m.in. makreli, śledzia oraz łososia. Taka alternatywa dostarczy najcenniejszych substancji, które korzystnie wpływają na cały organizm.

Co znajdziemy w oleju rybnym?

Olej rybny to najlepsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, które występują w najbardziej korzystnej proporcji; idealnej, aby wspierać wiele ważnych układów w organizmie człowieka. Poza tym to źródło cennych witamin, takich jak A, D oraz E. Przyjmowanie tych wszystkich substancji jest kluczowe, ponieważ wspierają organizm w czasie, gdy wiele wirusów i bakterii atakuje nasze ciało.

Olej wspiera pracę serca

Olej rybny zapewnia skuteczną ochronę układu krążenia. Takie działanie jest możliwe dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym omega-3 oraz omega-6. Udowodniono, że suplement obniża poziom złego cholesterolu LDL i tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz wystąpienia zawału serca. Co więcej, olej rybny obniża też poziom niebezpiecznych dla serca trójglicerydów oraz normuje poziom ciśnienia tętniczego krwi.

Zdrowy umysł

Olej rybny wspaniale działa na cały układ nerwowy. Wspomaga jego pracę oraz chroni przed wystąpieniem wielu schorzeń. Wspiera działanie mięśni oraz jest niezbędny, aby długo cieszyć się dobrym wzrokiem: witamina A dba o to, aby widzieć wyraźnie otaczające nas przedmioty. Natomiast kwasy tłuszczowe stymulują pamięć i koncentrację oraz zwiększają odporność na stres i minimalizują ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych.

Piękny i zdrowy wygląd

Olej rybny dba o kondycję skóry. Dzięki niemu staje się ona jędrna oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Zapobiega nadmiernemu przesuszeniu cery, a tym samym pojawianiu się zmarszczek. Zawarte w oleju rybnym witaminy oraz kwasy tłuszczowe powodują, że można uniknąć oraz skutecznie złagodzić wiele nieprzyjemnych dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry oraz trądzik. Warto zainteresować się olejem rybnym, ponieważ zawiera on bardzo dużo antyoksydantów, które szybko zwalczają wolne rodniki – główną przyczynę starzenia się organizmu.

Olej rybny likwiduje stany zapalne

Regularne spożywanie oleju rybnego powoduje, że skutecznie łagodzone są stany zapalne organizmu. Zawarty w nim kwas tłuszczowy omega-3 szczególnie korzystnie wpływa na kości i stawy. Częste i długotrwale stosowanie powoduje, że można zniwelować dolegliwości towarzyszące reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Jest również polecany dla osób, które borykają się ze sztywnością mięśni i stawów. Te ostatnie są najbardziej uciążliwe tuż po przebudzeniu, gdyż często uniemożliwiają normalne funkcjonowanie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama