Reklama

Ocet jabłkowy: Błędy w stosowaniu

Ocet jabłkowy słynie z wielu korzystnych właściwości. Podkreśla smak potraw, dobrze działa na trawienie i obniża poziom cukru we krwi. Jest cennym składnikiem diet redukcyjnych, ponieważ znajdujące się w nim substancje ułatwiają odchudzanie. Ocet jabłkowy wykorzystuje się też do pielęgnacji skóry, a nawet w profilaktyce chorób serca. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z zagrożeń, jakie niesie za sobą nieprawidłowe używanie octu jabłkowego. Poznaj najczęstsze błędy związane ze stosowaniem tego rodzaju octu.

Czym jest ocet jabłkowy i jakie ma właściwości?

Ocet jabłkowy wytwarzany jest w procesie fermentacji jabłek. Charakteryzuje się bursztynową barwą, kwaśnym octowym smakiem i jabłkowym aromatem. Cieszy się ogromną popularnością w kuchni – pasuje do wielu potraw i nadaje im wyrazisty smak i aromat. Świetnie wpływa też na zdrowie – ułatwia odchudzanie, wspiera procesy trawienne i reguluje poziom cukru we krwi (nie tylko spowalnia wchłanianie cukru do organizmu, ale też zwiększa wrażliwość na insulinę). Jest polecany osobom zmagającym się z problemami układu krążenia – znajdujący się w nim kwas chlorogenowy obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Zmniejsza to ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Ze względu na właściwości antybakteryjne i antyseptyczne ocet jabłkowy pomaga też w zwalczaniu dolegliwości skórnych, takich jak trądzik i inne niedoskonałości. Zdarza się jednak, że nieumiejętne stosowanie octu lub spożywanie go w zbyt dużych ilościach może wyrządzić nam więcej szkody niż pożytku.

Ocet jabłkowy a trawienie

Częstym błędem jest spożywanie octu jabłkowego w dużych ilościach po posiłku – daje to złudną nadzieję na złagodzenie dolegliwości trawiennych. Tymczasem odrobinę rozcieńczonego octu powinno się spożywać na pusty żołądek – przed posiłkiem. Zastąpi on naturalne soki trawienne, których brakuje w żołądku, gdy jesteśmy głodni. Dzięki temu uchronimy się przed wzdęciami i niestrawnością.

Ocet jabłkowy a wrzody i refluks

Mimo że ocet jabłkowy wspomaga trawienie, nie powinny go stosować osoby zmagające się z wrzodami żołądka, które wywołują bakterie Helicobacter pylori. Ocet może dodatkowo podrażnić śluzówkę żołądka i wywołać silny ból brzucha. Octu jabłkowego nie należy też spożywać bezpośrednio przed snem, ponieważ może wrócić do przełyku i go podrażnić.

Warto też pamiętać o tym, że ocet jabłkowy jest bardzo kwaśny, przez co może uszkadzać szkliwo. Dlatego dobrze jest mocno go rozcieńczyć, a nawet pić przez słomkę, by ograniczyć jego kontakt z zębami.

Ocet jabłkowy a przewlekłe choroby

Stosowanie octu jabłkowego powinny skonsultować z lekarzem osoby przewlekle chore – zwłaszcza zmagające się z nadciśnieniem, osteoporozą czy cukrzycą. Znajdujące się w occie substancje wpływają na zmiany poziomu wapnia i potasu w krwi, mogą też wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami na cukrzycę.

Ocet jabłkowy a podrażnienia skóry

Ze względu na swoje właściwości ocet jabłkowy polecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem, łupieżem czy przebarwieniami skóry. Popularnym błędem jest stosowanie nierozcieńczonego octu jabłkowego bezpośrednio na skórę – może to prowadzić do silnych podrażnień i pogarszać kondycję skóry. Łyżkę octu najlepiej rozcieńczyć w litrze wody – taką mieszanką można przemywać skórę lub płukać głowę po umyciu włosów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama