Reklama

O czym pamiętać przechodząc na dietę bezglutenową?

Obecnie więcej ludzi niż kiedykolwiek wcześniej kupuje, gotuje oraz je żywność bezglutenową. Pomimo braku naukowych dowodów wygląda na to, że jedzenie bezglutenowe zagościło u nas na dobre, niezależnie czy jest tylko kwestią mody czy konieczności podyktowanej stanem zdrowia. Częściowo możemy się postarać rozjaśnić pewne kwestie. Oto kilka rzeczy, o których powinieneś wiedzieć zanim zdecydujesz się przejść na dietę bezglutenową.

Reklama

Niektórzy ludzie muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, inni po prostu chcą. Dla większości jednak nie jest to konieczne. Około 1 na 133 osoby (ok. 0,75%) cierpi na celiakię – dziedziczną chorobę autoimmunologiczną, która powoduje uszkodzenia jelita cienkiego podczas trawienia glutenu.

Badanie z 2006 roku pokazuje, że koło 0,4 % ludzi ma zdiagnozowaną przez lekarza alergię na pszenicę. U takich ludzi reakcja alergiczna na pszenicę, (która zawiera gluten) może obejmować skórę, a także objawy oddechowe i żołądkowo-jelitowe. U sporej grupy da się zauważyć tzw. “niezwiązaną z celiakią wrażliwość na gluten”, która może się objawiać podobnie jak celiakia, ale nie jest bardzo dobrze zrozumiana przez ekspertów.

Niektóre osoby, u których nie wystąpiły żadne niepokojące objawy mogą unikać glutenu ze względów zdrowotnych. Istniejąca współcześnie obawa, że gluten nie jest dla nas dobry wynika prawdopodobnie z faktu zmiany stylu naszego życia ze zbieracko-łowieckiego na rolniczy, które wiązało się ze zwiększeniem ilości zbóż w naszej diecie. Nie ma jednak dowodów stwierdzających, że wyeliminowanie glutenu czyni nas zdrowszymi.

Jeśli wydaje ci się, że cierpisz na celiakię, skonsultuj to najpierw z lekarzem.

Zanim samodzielnie zaczniesz się leczyć – czyli przejdziesz na dietę bezglutenową – potwierdź swoją diagnozę. Jeśli tracisz na wadze, masz niedobory żelaza, anemię lub w rodzinie były przypadki zachorowania, porozmawiaj ze swoim lekarzem, zanim na dobre pożegnasz się z glutenem.

Twoja rodzina i przyjaciele mogą cię w tej kwestii irytować- mimo iż twoja rodzina i przyjaciele mają dobre chęci, mogą nie zrozumieć twojej potrzeby wyeliminowania glutenu, tłumacząc to sobie celebrycką modą. Ich komentarze oraz pytania mogą cię denerwować, zwłaszcza, jeśli będą się starali wmówić ci jak wiele tracisz oraz. Tylko dlatego, że coś jest ziarnem, nie oznacza, że zawiera gluten. Masz wiele opcji do wyboru, włączając amarantus, proso, grykę oraz komosę ryżową.

Gluten często podstępnie czai się tam, gdzie się go nie spodziewamy.

Często znajdziemy go w naprawdę niespodziewanych miejscach, takich jak wegetariański burger czy dressing do sałatki. Gluten może być również ukryty w suplementach diety lub lekach. Musisz nauczyć się dokładnie czytać etykiety.

Zaleca się, aby osoby chore na celiakię, które muszą przejść na dietę bezglutenową skontaktowały się ze specjalizującym się w tym temacie dietetykiem. Zwykły lekarz nie ma czasu ani wiedzy na temat specjalistycznego postępowania dietetycznego w przypadku tej choroby. Często dostarczamy swojemu organizmowi substancji odżywczych oraz dziennej dawki błonnika spożywając wzbogacone, glutenowe produkty takie jak płatki śniadaniowe czy chleb. Z tego powodu osoby niejedzące glutenu mogą czasem poczuć brak odpowiedniego zamiennika. Dobry dietetyk zaznajomiony ze szczególnymi dietetycznymi wymaganiami takiej osoby zaproponuje zamienniki tak, aby dostarczyły jej one niezbędnych składników odżywczych.

Obecnie więcej restauracji niż kiedykolwiek wcześniej chętnie podejmuje próby sprostania wyjątkowym potrzebom dietetycznym – nie wspominając o rosnącej liczbie restauracji dedykowanych specjalnie bezglutenowcom. Według corocznej ankiety jedzenie bezglutenowe znajduje się na liście pięciu najbardziej popularnych trendów dietetycznych 2014 roku.

Wiele osób cierpiących na celiakię zauważa, że po odstawieniu glutenu stan ich skóry znacznie się polepsza. Typowe przypadłości skórne, takie jak egzema czy łuszczyca mogą ulec osłabieniu na diecie bezglutenowej. Nie przeprowadzono jednak jeszcze badań, które pokazałyby, że dzieje się tak z powodu odstawienia właśnie glutenu, ogólnie pszenicy czy może dzięki porzuceniu bardziej przetworzonego jedzenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama