Reklama

Niesamowite właściwości pestki awokado

Dobroczynne właściwości awokado są dzisiaj powszechnie znane. Wiemy, że ten wyjątkowy owoc wzmacnia nasze zdrowie, a także pozytywnie wpływa na urodę. To za sprawą wielu cennych wartości odżywczych, które znajdziemy w awokado. Okazuje się jednak, że ich największe ilości zawiera nie sam owoc, ale jego pestka! Tłumaczymy, jak wpływa na nasze zdrowie oraz jak ją jeść.

Reklama

Wartości odżywcze

Pestka awokado to przede wszystkim bogate źródło błonnika i antyoksydantów, które chronią nas przed chorobami i zapewniają młodość. Ponadto, znajdziemy w niej więcej minerałów i witamin niż w niejednym warzywie i owocu, stąd jej fenomenalny wpływ na zdrowie.

Właściwości pestki awokado

A oto najważniejsze właściwości płynące z pestki awokado:

Wzmacnia odporność organizmu

Badania naukowe potwierdzają jasno, że pestka awokado zawiera o wiele więcej przeciwutleniaczy niż pozostała część owocu. Z tego powodu doskonale wpływa na odporność naszego organizmu i chroni go przed chorobami. Jako pierwsi dowiedli tego naukowcy z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze.

Wspomaga leczenie infekcji

Regularnie jedzona pestka awokado nie tylko chroni przed chorobami, ale wspomaga również leczenie infekcji. Warto dostarczać ją do organizmu w okresie jesienno-zimowym, gdy istnieje spore ryzyko zachorowania.

Dobroczynnie wpływa na wzrok

Ponadto, pestka awokado jest bogatym źródłem luteiny, która zapewnia zdrowie naszym oczom i poprawia ostrość widzenia. Powinny jeść ją szczególnie osoby, które cierpią na astygmatyzm lub mają zaburzoną ostrość widzenia.

Obniża cholesterol i przyspiesza spalanie tłuszczu

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że pestka awokado przyspiesza spalanie tłuszczu, a także zbija szkodliwy dla naszego zdrowia cholesterol. Ponadto, łagodzi dolegliwości trawienne oraz usprawnia pracę całego układu pokarmowego.

Hamuje proces starzenia się

Pestka awokado nie może również pozostać bez wpływu na urodę. Antyoksydanty oraz spore ilości witamin A i E, które w niej znajdziemy, mają fenomenalny wpływ na skórę. Ujędrniają ją, odżywiają, a przede wszystkim hamują procesy starzenia się.

Jak jeść pestkę awokado?

By pestka awokado nadawała się do zjedzenia, najpierw należy ją dokładnie wyczyścić z miąższu i osuszyć. Następnie można rozbić ją za pomocą ciężkiego narzędzia lub zmiksować. Powstały proszek dodajemy do napojów, zup lub jogurtów. Pestka awokado jest gorzka, dlatego nie warto jeść jej bez dodatków.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama