Reklama

Nasiona Sacha Inchi: Właściwości, zastosowanie

Nasiona Sacha Inchi to nowinka na rynku europejskim. Pochodzą z Peru, gdzie znane są od wielu lat i uznawane są za bardzo zdrową przekąskę i doskonały kosmetyk. Obecnie o roślinie, która uprawiana jest w wielu krajach Ameryki Południowej, mówi się dużo i często na całym świecie. Dzieje się tak za sprawą dobroczynnych właściwości zdrowotnych, które nasiona Sacha Inchi wykazują. Regulują ciśnienie krwi, chronią serce, zmniejszają ilość złego cholesterolu, a ponadto wykazują działanie przeciwnowotworowe. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o tej nietuzinkowej roślinie i jej nasionach? Sprawdźmy.

Reklama

Czym są nasiona Sacha Inchi?

Nasiona Sacha Inchi w środowisku naturalnym spotykane są w deszczowych lasach Ameryki Południowej. Ich właściwości lecznicze znane były już za czasów Inków. Obecnie roślina uprawiana jest między innymi w Brazylii, Chile, Peru, Kolumbii i Ekwadorze. Pnącze osiąga ok. 2 m wysokości, wypuszcza białe kwiaty i wydaje zielone owoce, które przypominają kształtem gwiazdę. Kiedy dojrzeją w środku, są gotowe do zbioru, a nasiona nadają się do spożycia.

Właściwości nasion Sacha Inchi

Nasiona Sacha Inchi są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ich zawartość wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia – regulują ciśnienie krwi, chronią serce i zmniejszają ilość złego cholesterolu. Poza tym zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które są główną przyczyną starzenia się organizmu oraz powstawania nowotworów. Nasiona posiadają sporo błonnika pokarmowego, dlatego wspomagają walkę o szczupłą sylwetkę – szczelnie wypełniają układ pokarmowy, zapewniając uczucie sytości. Dodatkowo pomagają organizmowi przyswajać witaminy i mikroelementy, poprawiają perystaltykę jelit oraz zapobiegają zaparciom.

Udowodniono ponadto, że Sacha Inchi zawierają w sobie dużo białka, dlatego z ich dobrodziejstw powinni czerpać weganie. Najważniejszym składnikiem jest jednak tryptofan, który odpowiada za powstawanie w organizmie serotoniny, potocznie nazywanej hormonem szczęścia. Sacha Inchi można spożywać na surowo, bądź uprażone. Ponadto mogą być składnikiem oleju.

Olej Sacha Inchi

Tłoczony na zimno olej może stanowić smaczny dodatek do sałatek. Uznawany jest także za remedium na rozliczne problemy zdrowotne. Poza tym olejek Sacha inchi stosuje się jako kosmetyk. Aplikowany zewnętrznie wykazuje fenomenalne działanie. Dzieje się tak za sprawą zawartości naturalnych przeciwutleniaczy: witaminy A i E. Powodują, że skóra jest gładka i jędrna; pozwala jej też szybciej się zregenerować. Dodatkowo, olej polecany jest na poprawę kolorytu skóry; np. po zbyt intensywnym opalaniu. Ponadto, może stanowić lek na zmiany trądzikowe.

Dzięki swoim właściwościom nadaje się do pielęgnacji każdego typu cery, ponieważ szybko i głęboko wnika w naskórek. Można aplikować go na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Pomaga też pozbyć się cellulitu i rozstępów. Śmiało zastąpi też gotowy kosmetyk przeznaczony do zniszczonych włosów - doskonale odżywia kosmyki i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Olej wcierany w paznokcie sprawi, że przestaną być kruche i łamliwe.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama