Reklama

Nasiona pigwy i ich cenne właściwości

Pigwa uznawana jest za jeden z najzdrowszych polskich owoców. Jest pełna witamin i minerałów przez co doskonale wpływa na cały organizm. Jednak jak się okazuje, dużo zdrowsze od samego owocu są nasiona pigwy. Przygotowana z nich nalewka pomoże zwalczyć przeziębienie i grypę, poprawi trawienie i wspomoże leczenie różnego rodzaju stanów zapalnych. Sprawdźmy, jak jeszcze nasiona pigwy wpływają na nasze zdrowie i jak przygotować leczniczą nalewkę na ich bazie.

Bogactwo witaminy C

Pigwa to bogactwo witaminy C. Natomiast w jej nasionach znajdziemy kilkakrotnie więcej tego przeciwutleniacza. Ponadto, nasiona pigwy zawierają witaminy: A, B oraz PP, sporo kwasu foliowego, a także żelazo, miedź, fosfor, wapń i magnez. Trudno się dziwić, że mają tak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Jak nasiona pigwy wpływają na nasze zdrowie?

* pozytywnie działają na układ pokarmowy;

* łagodzą dolegliwości układu trawiennego;

* wspomagają leczenie refluksu oraz nieżytu żołądka i jelit;

* wzmacniają ogólną odporność organizmu;

* wspomagają leczenie stanów zapalnych;

* usprawniają pracę nerek;

* oczyszczają organizm z toksyn;

* pozytywnie wpływają na skórę;

* wspomagają odchudzanie.

Nalewka z pigwy na zdrowie

By przekonać o pozytywnym wpływie pestek pigwy na nasze zdrowie, warto regularnie pić nalewkę przygotowaną na ich bazie. Oto przepis.

Potrzebne składniki

* około 200 gramów pestek pigwy;

* 250 mililitrów spirytusu (ponad 90 procent);

* 250 mililitrów wody;

* 250 gramów cukru.

Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy syrop z wody i cukru. Wodę należy zagotować, dodać cukier i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawiamy syrop do ostudzenia.

2. W litrowym słoiku umieszczamy pestki, dodajmy syrop i zalewamy całość spirytusem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zakręcamy słoik.

3. Odstawiamy nalewkę na cztery tygodnie. Co kilka dni można delikatnie potrząsnąć słoikiem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama