Reklama

Napój ułatwiający odchudzanie - prosty przepis

Kawa to doskonały i wyjątkowo aromatyczny pomysł na dobry początek każdego dnia. Najbardziej doceniana jest za swoje pobudzające i energetyzujące oddziaływanie na nasz organizm, które zawdzięcza zawartej w niej kofeinie. Ale na tym jej właściwości się nie kończą. Czy wiesz, że w połączeniu z miodem, cynamonem i olejem kokosowym w znaczącym stopniu przyspieszy metabolizm, a tym samym pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów i pozwoli odzyskać piękną, zgrabną sylwetkę? Wypróbuj nasz przepis, a na efekty nie będzie trzeba długo czekać.

Składniki potrzebne do przygotowania dodatku do kawy:

- 1 łyżeczka cynamonu

- ¾ filiżanki oleju kokosowego

- ½ szklanki surowego miodu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy w szklanej miseczce, przykrywamy i wkładamy do lodówki. Do kawy lub herbaty dodajemy 1-2 łyżeczki mieszanki i cieszymy się wspaniałym smakiem!

Jak działają składniki napoju?

Miód

Miód w przeciwieństwie do cukru jest naturalnym słodzikiem i ma od niego niższy indeks glikemiczny. Stanowi też bogate źródło cennych witamin i składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, ryboflawina, niacyna, witamina C oraz B6, dzięki czemu wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Pamiętaj, aby zawsze sięgać po miód naturalny, a nie pasteryzowany.

Cynamon

Cynamon od wieków z powodzeniem wykorzystywany jest nie tylko w celach kulinarnych, ale też leczniczych. Ponadto dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom pozwala zwalczać rozmaite infekcje oraz obniżać poziom cukru we krwi. Ostatnio do jego rosnącej sławy przyczyniły się przeprowadzone badania, z których wynika, że pomaga skutecznie przyspieszyć metabolizm, a tym samym pozbyć się nadwagi.

Olej kokosowy

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania oleju kokosowego w kuchni sprawiają, że stał się on jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych. Łagodzi stany zapalne, wzmacnia włosy, pielęgnuje skórę, wspomaga przemianę materii i chroni nasze serce.

W przeciwieństwie do większości olejów dostępnych na rynku jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), przeciwdziałając miażdżycy, niedokrwiennej chorobie serca i nadciśnieniu tętniczemu.

Ponadto metabolizowany jest przez nasz organizm w sposób naturalny, dzięki czemu przekształca się w paliwo. Pamiętaj, aby sięgać po olej kokosowy nierafinowany, z pierwszego tłoczenia. Obróbka chemiczna sprawia, że traci on swoje wartości odżywcze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama