Reklama

Napój na bazie drożdży: Jak działa na organizm?

Drożdże wykorzystywane są masowo w przemyśle spożywczym. Dzięki nim powstają wypieki, bez których większość z nas nie wyobraża sobie poranka. Drożdże to także składnik popularnych alkoholi, m.in. piwa i wina. Szerokie zastosowanie ma związek z ich składem. Zawierają wiele wartości odżywczych, które dobroczynnie wpływają na organizm. Można używać ich nie tylko do wypieków, ale także przyrządzić na ich bazie napój, który korzystnie wpływa na urodę. Jak dokładnie działa? Czy ma właściwości lecznicze? Dlaczego drożdże przed spożyciem trzeba sparzyć? Przekonajmy się.

Wykorzystanie drożdży

Drożdże to organizmy jednokomórkowe, które rozmnażają się przez pączkowanie. W sprzyjających warunkach mogą się bardzo szybko rozrastać. Potrzebują do tego odpowiednio wysokiej temperatury oraz pożywki, jaką są cukry. Procesem, który zachodzi równocześnie, jest fermentacja. Drożdże wykorzystuje się w przemyśle cukierniczym do produkcji pieczywa oraz deserów. Dzięki odpowiednio dobranym szczepom tych grzybów możliwe jest wytworzenie wina oraz piwa.

Wartości odżywcze zawarte w drożdżach

Drożdże to cenne źródło witamin z grupy B. Rewelacyjnie wpływają na całe ciało, dlatego mogą być włączone do codziennej diety. Odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ale okazują się szczególnie pomocne, jeśli chcemy zachować piękny i młody wygląd. Dlaczego? Biotyna (witamina B7) poprawia nastrój oraz zapobiega wypadaniu włosów. Natomiast kwas pantotenowy (czyli witamina B5) niweluje skutki zmęczenia, usprawnia pracę serca oraz poprawia kondycję włosów. Z kolei kwas foliowy poprawia skutecznie koncentrację.

Cenne pierwiastki

Nie tylko obecność witamin sprawia, że drożdże są pożądane w codziennej diecie. Ogromną rolę pełnią też zawarte w nich pierwiastki. Znajdziemy w nich żelazo, potas, chrom, cynk, selen oraz fosfor. Stanowią również źródło błonnika oraz białka. Prócz dobroczynnego wpływu na układ nerwowy poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Drożdże sprawdzą się również w niwelowaniu problemów z cerą. Dzięki nim można szybko pozbyć się np. łojotoku albo trądziku.

Napój drożdżowy

Z drożdży można przyrządzić napój, który będzie dostarczał niezbędnych pierwiastków i witamin. Prócz zbawiennego wpływu na włosy, skórę i paznokcie wspaniale podkręca metabolizm. Tym samym uznaje się go za środek, który skutecznie wspiera odchudzanie. Co więcej, udowodniono, że chrom zmniejsza apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Kuracja napojem drożdżowym

Kuracja, która poprawi kondycję włosów, skóry i paznokci oraz wspomoże walkę o szczupłą sylwetkę jest banalnie prosta. Trzeba tylko przygotować odpowiedni napój. Wystarczy ¼ kostki drożdży piekarskich zalać odrobiną wrzątku. Następnie dokładnie wymieszać całość do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodać szklankę mleka i zagotować. Przed wypiciem napój należy wystudzić do odpowiedniej temperatury. Drożdżowy napój można stosować co drugi dzień, najlepiej na czczo. Kuracja powinna trwać maksymalnie 40 dni. Zapach i smak drożdży jest specyficzny i nie każdemu może odpowiadać, dlatego warto dodać do mieszanki np. łyżkę miodu albo odrobinę ciemnego kakao.

Przeciwwskazania

Napój na bazie drożdży jest bezpieczny, jeśli przygotowuje się go w odpowiedni sposób. Picie go w nadmiarze może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Dlatego, jeśli borykamy się z problemami z układem trawiennym, lepiej się nie podejmować tego rodzaju kuracji albo skonsultować chęć jej wykorzystania z lekarzem. Kluczowe jest też to, że przy przygotowaniu mieszanki musimy posłużyć się wrzątkiem. Sparzenie drożdży na początku spowoduje, że grzyby przestaną się mnożyć. W przeciwnym razie spożycie surowych grzybów spowoduje, że będą fermentować w jelitach i pobierać z organizmu cenne wartości odżywcze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama