Reklama

Nalewka z orzecha włoskiego i jej wpływ na zdrowie

Trwa sezon na orzechy włoskie, których właściwości prozdrowotne są nieocenione. Nie tylko poprawiają one naszą pamięć i koncentrację, ale także świetnie wpływają na układ pokarmowy. Z ich cennych właściwości możemy korzystać pijąc pyszną nalewkę orzechową. Ten trunek dojrzewa około kilku tygodni, ale długi czas oczekiwania rekompensuje smak oraz działanie nalewki. Podpowiadamy, dlaczego warto pić ją regularnie oraz w jaki sposób ją przygotować.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w nalewce orzechowej?

Orzechy włoskie to cenne źródło witamin oraz minerałów. Mimo sporej zawartości kalorii ich jedzenie zalecane jest przez lekarzy. Znajdziemy w nich duże ilości jodu, wapnia, żelaza, potasu, magnezu i cynku, a ponadto, witamin: A,C, E i K, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stąd wykazują cenne działanie dla naszego organizmu, między innymi zmniejszają stany zapalne, działają bakteriobójczo i poprawiają pracę układu pokarmowego. Z właściwości orzechów włoskich chętnie korzysta medycyna naturalna, w której wykorzystuje się zarówno niedojrzałe orzechy włoskie, jak i ich liście.

Usprawnia pracę układu pokarmowego i łagodzi jego dolegliwości

Nalewka z orzechów włoskich od dawna stosowana jest w celu poprawy pracy układu pokarmowego, a także łagodzenia jego dolegliwości. Nasze babcie piły ją, gdy doskwierały im wzdęcia czy zaparcia. Orzechówka pomoże również przy bólach żołądka czy jelit.

Pomaga oczyścić i odrobaczyć organizm

Nalewka z orzechów działa bakteriobójczo i oczyszczająco na organizm. Pomaga usunąć z niego toksyny, odrobaczyć go, a także zwalczyć szkodliwe bakterie.

Wspomaga leczenie problemów skórnych

Okazuje się, że nalewka z młodych orzechów włoskich ma również pozytywny wpływ na skórę. Stosowana zewnętrznie wspomaga leczenie różnego rodzaju schorzeń skórnych, między innymi trądziku, owrzodzeń, zapaleń ropnych, żylaków czy nadpotliwości.

Pozytywnie wpływa na układ nerwowy

Orzechy włoskie doskonale działają na nasz system nerwowy. To wszystko dzięki wysokiej zawartości kwasu lanolinowego oraz magnezu. Nalewka z orzechów włoskich zalecana jest osobom, które często się denerwują lub mają kłopoty ze snem.

Usprawnia pracę mózgu

Orzechówka pita w umiarkowanych ilościach może również pozytywnie wpłynąć na pracę naszego mózgu. Orzechy włoskie poprawiają pamięć oraz koncentrację oraz wpływają pozytywnie na procesy myślowe. To zasługa między innymi magnezu, manganu oraz kwasu linolenowego, których spore ilości znajdziemy w orzechach włoskich.

Jak przygotować nalewkę?

Orzechy na nalewkę, o której piszemy, zbiera się na przełomie czerwca i lipca, ponieważ to wtedy nie są do końca dojrzałe, a zatem odpowiednie do przygotowania leczniczego trunku. Orzechy w takiej postaci będzie można bez problemu pokroić. Oto przepis na nalewkę.

Potrzebne składniki

* kilogram zielonych orzechów włoskich;

* kilogram cukru;

* jeden litr wody;

* jeden litr spirytusu (około 90 procent);

* garść migdałów;

* laska cynamonu;

* garść goździków;

* duży słoik.

Sposób przygotowania

1. Orzechy dokładnie płuczemy w letniej wodzie.

2. Suszymy orzechy, a następnie kroimy w drobną kostkę (najlepiej robić to w rękawiczkach).

3. Do słoika wlewamy litr spirytusu i dodajemy pokrojone orzechy, migdały, goździki oraz cynamon.

4. Dolewamy 500 mililitrów przegotowanej wody i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

5. Odstawiamy słoik na dwa tygodnie w zaciemnione miejsce.

6. Po upływie dwóch tygodni przecedzamy zawartość słoja.

7. Teraz czas na przygotowanie syropu. W tym celu łączymy pozostałe 500 mililitrów wody z kilogramem cukru i gotujemy całość na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

8. Gotowy syrop dodajemy do nalewki i mieszamy całość.

9. Filtrujemy nalewkę, przelewamy do butelek i korkujemy.

10. Odstawiamy nalewkę na dwanaście miesięcy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama