Reklama

Nalewka z jarzębiny: Umili jesienne wieczory i wzmocni zdrowie

Jarzębina to jeden z najpiękniejszych jesiennych symboli. Jej czerwone owoce potrafią stworzyć piękny klimat zarówno na zewnątrz, jak i w domu, ale walory estetyczne to nie jej jedyne zalety. Owoce jarzębiny są bardzo zdrowe, stąd mają świetny wpływ na nasz organizm. W okresie jesienno-zimowym zachęcamy do picia nalewki z jarzębiny. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale opłaca się czekać, ponieważ nalewka z jarzębiny poprawia nastrój i wzmacnia zdrowie. Przyjrzyjmy się zatem jej właściwościom.

Reklama

Dlaczego nalewka z jarzębiny jest zdrowa?

Nalewka z jarzębiny jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Jej siła tkwi oczywiście w dojrzałych owocach jarzębiny, które notabene są jednym z ulubionych pokarmów ptaków. W owocach jarzębu pospolitego znajdziemy wiele składników odżywczych, a w tym witaminy: A, B, C, E, K, PP i niewielką ilość, a także składniki mineralne, w tym miedź oraz potas. Ponadto, w jarzębinie znajdziemy także antocyjany, czyli barwniki o właściwościach przeciwutleniających. Zmniejszają one ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. To dlatego nalewka z jarzębiny ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, jednak pod warunkiem, że pijemy ją w umiarkowanych ilościach. Przejdźmy zatem do jej najcenniejszych właściwości.

Właściwości nalewki z jarzębiny

Wzmacnia odporność

Owoce jarzębiny często spotkamy w preparatach przeciwko infekcjom bakteryjnym. Nie tylko wzmacniają one odporność organizmu, ale wspomaga również leczenie stanów zapalnych. Regularnie pita nalewka z jarzębiny ochroni organizm przed infekcjami. Świetnie sprawdzi w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na zachorowania. To głównie zasługa witaminy C oraz wspomnianych już antocyjanów.

Usprawnia pracę układu trawiennego

Kwiaty oraz owoce jarzębiny wykazują również właściwości przeczyszczające oraz pobudzają jelita do pracy. Usprawniają zatem trawienie oraz łagodzą takie dolegliwości, jak wzdęcia czy zaparcia. Ponadto, mają bardzo pozytywny wpływ na nerki oraz wątrobę. Nie bez powodu preparaty z jarzębiny zalecane są w przypadku takich chorób, jak: kamica nerkowa, nieżyt żołądka oraz stany zapalne nerek i wątroby.

Wykazuje działanie moczopędne i przeciwbiegunkowe

Jarzębina wykazuje również właściwości moczopędne i przeciwbiegunkowe. Jeśli dokuczają nam problemy z pęcherzem, warto regularnie pić napar z jarzębiny lub nalewkę.

Pozytywny wpływ na skórę

Dzięki wysokiej zawartości witaminy A jarzębina wpływa również pozytywnie na skórę. Retinol (czyli witamina A) wykazuje właściwości likwidowania zmarszczek, przebarwień, ponieważ zwiększa ilość kolagenu oraz elastyny. Ponadto, bierze udział w procesie rozrostu tkanki kostnej oraz procesach zachodzących w siatkówce oczu.

Poprawia nastrój

Nalewka z jarzębiny jest smaczna oraz rozgrzewająca. Dzięki temu może poprawić humor, podobnie jak większość tego typu trunków. Z pewnością umili jesienne wieczory.

Przepis na nalewkę z jarzębiny

Oto przepis na nalewkę z jarzębiny.

Potrzebne składniki

• 300 gramów owoców jarzębiny;

• cztery suszone daktyle;

• garść rodzynek;

• trzy łyżki cukru;

• 100 mililitrów spirytusu (96-procentowego);

• 100 mililitrów brandy;

• pół litra wódki.

Sposób przygotowania

1. Owoce dokładnie myjemy, usuwamy szypułki, dodajemy cukier, spirytus oraz 250 mililitrów wódki.

2. Odstawiamy nalewkę w ciepłe miejsce.

3. Po czterech tygodniach zlewamy alkohol, owoce zalewamy resztą wódki i odstawiamy na tydzień.

4. Nalewkę przecedzamy, łączymy z wcześniej odlanym alkoholem i brandy.

5. Po upływie tygodnia filtrujemy nalewkę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na pół roku w chłodne miejsce.

Pamiętajmy, by nie przesadzać z dawkowaniem nalewki, ponieważ zawiera ona wysokoprocentowy alkohol.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama