Reklama

Najzdrowsze produkty pochodzenia pszczelego

Produkty pochodzenia pszczelego zalicza się do najzdrowszych na świecie. Nie bez przyczyny nazywa się je naturalnymi antybiotykami czy eliksirem młodości. Zawierają mnóstwo substancji bioaktywnych, działają bakteriobójczo i regeneracyjnie, szybko dodają energii i wzmacniają cały organizm. Mają zbawienny wpływ na skórę, układ krążenia i odporność, co najważniejsze – są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. To między innymi dlatego apiterapia (leczenie przy użyciu produktów pszczelich) zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Poznaj najzdrowsze produkty pochodzenia pszczelego i sprawdź, jak działają na nasze zdrowie.

Miód

Naturalny miód to najpopularniejszy pszczeli produkt. Wyróżnia się wiele jego rodzajów, np. akacjowy, gryczany, lipowy, faceliowy, wrzosowy czy wielokwiatowy. Różnią się one nie tylko smakiem i aromatem, ale przede wszystkim właściwościami leczniczymi. Wybór miodu powinien być więc uzależniony od dolegliwości, którą chcemy zwalczyć. Przykładowo na infekcje górnych dróg oddechowych najlepszy jest miód lipowy czy wielokwiatowy, a na problemy z wątrobą czy sercem – rzepakowy. Warto jednak wiedzieć, że każdy naturalny miód ma silne właściwości regenerujące i wzmacniające. Poprawia kondycję całego organizmu, pobudza apetyt i odporność, ma też zbawienny wpływ na skórę (przyspiesza gojenie się ran i odbudowę naskórka) i układ krążenia (zmniejsza ryzyko miażdżycy).

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy jest jedynie częściowo przetworzony przez pszczoły i zawiera tysiące drobnych składników ziół i kwiatów. Wykazuje silne właściwości grzybobójcze i antybakteryjne. Oprócz witamin i minerałów znajdziemy w nim dużo białka, przez co pyłek kwiatowy jest szczególnie polecany wegetarianom. Ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy i trawienny (pomaga zregenerować wątrobę).

Pierzga pszczela

Pierzga pszczela (nazywana też pyłkiem pszczelim) to zakonserwowany pyłek kwiatowy. Pszczoły mieszają go z miodem i własną śliną, z czasem ulega fermentacji mlekowej. Pierzgę uznaję się za najwartościowszy produkt pochodzenia pszczelego. Znajdujące się w niej substancje bioaktywne szybko regenerują organizm, wzmacniają odporność i poprawiają kondycję układu nerwowego (pierzgę poleca się nawet jako wsparcie w zwalczaniu depresji). Pierzga świetnie wpływa też na układ pokarmowy i trawienny (łagodzi obawy wrzodów, niweluje biegunki i zaparcia, pomaga oczyścić wątrobę). Wzmacnia też naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko anemii.

Propolis

Propolis (nazywany też kitem pszczelim) to mieszanka składników pozyskiwanych z roślin, balsamu pyłkowego i kitu pszczelego. Przypomina gęstą i lepką żywicę o charakterystycznym zapachu. Znajdujące się w nim substancje wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Pomagają zwalczyć także drożdżaki czy wirusa odpowiedzialnego za opryszczkę. Propolis jest też skuteczny w zwalczaniu infekcji gardła i krtani, stymuluje układ odpornościowy i ma zbawienny wpływ na wątrobę (spowalnia wirusowe zapalenie tego narządu) i może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów pszczół robotnic, jest też pokarmem tych owadów w ich pierwszych dniach życia. Nie bez przyczyny nazywa się je eliksirem młodości – poprawia kondycję skóry i spowalnia procesy starzenia się. Wykazuje pozytywny wpływ na nastrój i samopoczucie, wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko miażdżycy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama