Reklama

Najzdrowsze produkty, które zawsze powinny być w kuchni

Nie od dziś wiadomo, że pieczywo pełnoziarniste jest zdrowsze od jasnego, a białe mięso lepiej wpływa na organizm niż czerwone. Wiele osób jest też świadomych tego, jak ważną rolę w codziennej diecie odgrywają warzywa i owoce. Niestety, czasem zapominamy o mniej popularnych produktach, które zawsze powinniśmy mieć w kuchni. Nawet ich niewielka ilość dodawana do codziennych posiłków ma zbawienny wpływ na nasz organizm – wzmacnia odporność, rewelacyjnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie, chroni przed miażdżycą i złym samopoczuciem, a nawet zmniejsza ryzyko nowotworów.

Reklama

Siemię lniane

Nasiona lnu są jednym z najzdrowszych produktów świata. Znajdujące się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu i mają zbawienny wpływ na serce i układ krążenia. Siemię lniane to także bogactwo błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi, na dłużej zapewnia uczucie sytości po posiłku, przyspiesza metabolizm i świetnie wpływa na perystaltykę jelit. Siemię jest niezastąpionym produktem w trakcie problemów żołądkowych i trawiennych. Jest idealnym składnikiem koktajli i sałatek, nasiona można dodawać do jogurtu czy płatków śniadaniowych.

Orzechy

Orzechy to najzdrowsza przekąska – jest sycąca i wysokokaloryczna, ale dostarcza do organizmu mnóstwo witamin i minerałów, a także cennych kwasów omega-3 i białka. Spożywanie garści orzechów dziennie wzmacnia układ krążenia i stymuluje mózg.

Jarmuż

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw świata – zawiera duże ilości antyoksydantów, co zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów (zwłaszcza prostaty, płuc, piersi, jelita grubego). Wspiera również pracę układu krążenia, pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wzmacnia odporność.

Miód i produkty pszczele

Miód, a także mniej znane produkty pszczele, takie jak pierzga czy propolis zawierają mnóstwo cennych substancji odżywczych, w tym probiotyki, antyoksydanty i enzymy. Dzięki temu wzmacniają odporność, pomagają zwalczyć infekcje (działają jak naturalny antybiotyk), wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi, korzystnie wpływają na żołądek i wątrobę i wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Miód i produkty pszczele warto w niewielkich ilościach dodawać do napojów, koktajli i sałatek (trzeba jednak pamiętać, że tracą właściwości w wysokiej temperaturze, nie wolno ich gotować).

Natka pietruszki

Ten niepozorny dodatek do potraw zawiera ogromne ilości witaminy C i innych cennych substancji, zwiększa też wchłanianie żelaza do organizmu, co pomaga zwalczyć anemię. Każdego dnia natkę powinno się dodawać do zup, sałatek, kanapek czy pesto. Jest też świetnym składnikiem koktajli owocowo-warzywnych. Nie traci właściwości w trakcie mrożenia, więc warto zrobić zapasy na zimę.

Kasza jaglana

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Znajduje się w niej dużo łatwo przyswajalnego białka, a także witaminy z grupy B i żelazo. Pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co poprawia ogólne samopoczucie i przemianę materii. Jest polecana w profilaktyce anemii, świetnie wpływa na układ nerwowy (pomaga w walce ze stresem, depresją i bezsennością). W kaszy jaglanej znajduje się też krzemionka, która pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz chroni przed odwapnieniem kości. Jest idealnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i słodkich potraw.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek (a także inne oleje roślinne) jest niezastąpionym dodatkiem do potraw i niewielkie jej ilości powinno się dodawać na przykład do sałatek warzywnych. Jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed miażdżycą i wzmacniają serce. Oleje roślinne zawierają także duże ilości antyoksydantów i witamin młodości – opóźniają procesy starzenia się i zmniejszają ryzyko nowotworów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama