Reklama

Najzdrowsze pestki owoców i warzyw

Pestki niektórych warzyw i owoców zalicza się do najzdrowszych produktów, jakie tylko możemy włączyć do diety. Stanowią zdrową i odżywczą przekąskę, a jednocześnie ułatwiają odchudzanie, wzmacniają serce i odporność, a nawet chronią przed groźnymi chorobami. Dlatego wyrzucanie niektórych pestek to duży błąd – bywa, że są zdrowsze od samego owocu czy warzywa. Sprawdź, które pestki najlepiej wpływają na nasz organizm.

Reklama

Pestki awokado

Okazuje się, że pestka awokado zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż sam owoc. Znajdziemy w niej ogromne ilości witaminy A i E, polifenoli i karotenoidów. Nie tylko opóźniają one procesy starzenia się organizmu, ale chronią też narząd wzroku i zmniejszają ryzyko powstania nowotworu. Świetnie wzmacniają też układ odpornościowy. W pestce awokado znajduje się także dużo błonnika, który ułatwia odchudzanie i pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu. Znajdujące się w niej witaminy z grupy B mają zbawienny wpływ na układ nerwowy, pracę mięśni i gospodarkę hormonalną. W postaci sproszkowanej warto więc dodawać pestkę do sałatek czy koktajli (uwaga na jej gorzki smak – nie należy przesadzać z ilością).

Pestki dyni

Pestki dyni są szczególnie polecane mężczyznom – pomagają zwalczyć dolegliwości związane z prostatą i podnoszą sprawność seksualną. To jednak nie koniec ich dobroczynnych właściwości. Znajdujące się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe chronią przed miażdżycą i wzmacniają serce. Dietetycy polecają je również na poprawę nastroju, a nawet stany depresyjne i bóle głowy. Pestki dyni mogą się też poszczycić niskim indeksem glikemicznym i działaniem przeciwcukrzycowym. Są skutecznym środkiem do walki z pasożytami układu pokarmowego. Zawierają kukurbitacyny, które unieszkodliwiają pasożyty i pomagają usunąć je z organizmu.

Pestki arbuza

Pestki arbuza są tak zdrowe, że zalicza się je do produktów superfoods. Pod względem wartości odżywczych przewyższają miąższ tego owocu. Znajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, cynk, żelazo, a także duże ilości witamin z grupy B. Dzięki temu pestki arbuza korzystnie wpływają na serce i układ krążenia, stymulują pracę mózgu i obniżają poziom glukozy we krwi. Wykazują też działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Pomogą w zwalczeniu infekcji układu moczowego, wspierają pracę nerek i wątroby. W sklepach dostępne są suszone i prażone pestki arbuza, które z powodzeniem zastąpią słone przekąski.

Pestki granatu

Pestki granatu są idealną przekąską dla osób na diecie. Są bogatym źródłem błonnika, który przyspiesza metabolizm i reguluje ilość wchłanianych do organizmu cukrów. Znajdziemy w nich także mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko nowotworów, wzmacniają odporność i opóźniają procesy starzenia się skóry. Pestki granatu mają też zbawienny wpływ na układ krążenia – regulują ciśnienie tętnicze krwi i obniżają poziom cholesterolu. Znacznie zmniejszają więc ryzyko miażdżycy i innych chorób serca.

Pestki winogron

Wiele osób pozbywa się pestek z winogron, tymczasem zawierają one więcej cennych substancji niż sam miąższ tych owoców. W pestkach znajdziemy polifenole oraz duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacniają one naczynia krwionośne, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu. Rewelacyjnie wspierają więc układ krążenia. Są szczególnie polecane osobom, które mają problemy naczyniowe związane z cukrzycą lub żylaki (najskuteczniejszy jest wtedy wyciąg z pestek winogron). Pestki poprawiają też perystaltykę jelit i wykazują właściwości przeciwzapalne. Warto pamiętać, że najwięcej polifenoli występuje w pestkach czerwonych i czarnych winogron.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama