Reklama

Najzdrowsze nasiona świata

Nasiona, ziarna i pestki niektórych roślin uznawane są za najzdrowsze produkty świata. Mimo niewielkich rozmiarów kryją w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. Świetnie wpływają na trawienie, układ krążenia, a nawet psychikę. Działają też zbawiennie na nasz wygląd – ułatwiają odchudzanie, ujędrniają skórę i spowalniają procesy starzenia się. Poznaj najzdrowsze nasiona i ziarna na świecie, sprawdź, które z nich pomogą na kondycję stawów, a które wzmocnią serce i obniżą poziom złego cholesterolu.

Reklama

Nasiona chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej nie bez przyczyny zyskały sławę na całym świecie. Świetnie wpływają na układ krążenia, stymulują pracę mózgu, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia insulinooporności (nasiona zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę) i cukrzycy typu 2. Łagodzą też ból stawów, wzmacniają kości, ułatwiają odchudzanie i zmniejszają ryzyko nowotworu (działają przeciwzapalnie i usuwają wolne rodniki z organizmu). Warto wiedzieć, że są bogatym źródłem białka, a w dodatku zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś. Znajdziemy w nich też sześć razy więcej wapnia niż w mleku i trzy razy więcej żelaza niż w szpinaku.

Nasiona lnu

Siemię lniane ma zbawienny wpływ na układ krążenia i trawienie. Znajdujące się w nasionach lnu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, fitosterole i flawonoidy obniżają poziom złego cholesterolu i wzmacniają naczynia krwionośne. Chronią dzięki temu przed miażdżycą i innymi groźnymi schorzeniami serca. Siemię lniane zawiera też duże ilości błonnika, dzięki czemu ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm i wspiera pracę jelit.

Nasiona konopi

Siemię konopne zawiera idealne proporcje kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dzięki temu rewelacyjnie wspiera funkcjonowanie układu krążenia, chroniąc przed nadciśnieniem i miażdżycą. Znajdziemy w nim też aż 20 cennych aminokwasów, witaminę młodości i duże ilości cynku – wszystkie te substancje bardzo korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Nasiona konopi wzmacniają też odporność i pomagają zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych.

Ziarna sezamu

W ziarnach sezamu znajdziemy duże ilości witaminy A i E, a także witamin z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza, cynku i błonnika. To również doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziarna tej najstarszej przyprawy świata zawierają ponadto dwie istotne substancje: sezaminę i sezamolin – odpowiadają one za obniżanie złego cholesterolu, chronią przed tworzeniem się zakrzepów i regulują ciśnienie tętnicze. Ziarna sezamu mają też inne korzystne właściwości - działają wykrztuśnie i pomagają na infekcje, wzmacniają kości i zwalczają zaparcia.

Nasiona słonecznika

W nasionach słonecznika znajdziemy spore ilości białka oraz zdrowych tłuszczów, a także cenne witaminy A, D, E i B6. Spożywając je regularnie, wzmacniamy odporność i poprawiamy kondycję kości, a także skóry, włosów i paznokci. Znajdujące się w nasionach słonecznika fitosterole obniżają cholesterol i chronią przed miażdżycą. Naukowcy podejrzewają też, że mogą zmniejszać ryzyko nowotworu prostaty, piersi, płuc, skóry i jelita grubego.

Nasiona sacha inchi

Nasiona sacha inchi pozyskiwane są z rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Pozytywnie wpływają na kondycję skóry, a także oczu. Łagodzą stany zapalne w organizmie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu, a w dodatku ułatwiają odchudzanie. Regulują też poziom cukru we krwi i chronią trzustkę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama