Reklama

Najzdrowsza alternatywa dla zwykłej kawy

Kurkuma jest pyszną przyprawą o wielu właściwościach leczniczych. Działa ona między innymi przeciwzapalnie, które są pomocne w zwalczaniu różnych chorób naszych czasów. Niewiele osób jednak wie, że kurkuma może być używana również w napojach. Ma ona wtedy te same właściwości oraz smakuje tak samo dobrze jak w posiłku, a co więcej jest niekonwencjonalną metodą przygotowywania drinków.

Reklama

Mieszanka chai

Składniki:

1 łyżeczki mielonego cynamonu

1/3 łyżeczki zmielonych goździków

1/4 świeżej gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Chai latte z kurkumą

Składniki:

1 szklanka mleka – zwykłego, migdałowego lub kokosowego

świeżo zaparzone espresso

kurkuma

1/7 łyżki mieszanki chai

Przygotowanie:

Zmieszaj goździki, kardamon, imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Odstaw je na bok i podgrzej mleko. Następnie zmieszaj i spień mleko, espresso oraz 1/4 łyżki mieszanki chai. Umieść piankę na wierzchu latte i posyp je kurkumą.

Uzdrawiająca latte z kurkumy

Składniki:

2 łyżki zmielonego imbiru

2 łyżki zmielonej kurkumy

2 łyżki zmielonego cynamonu (będziesz potrzebowała go więcej przy podawaniu kawy)

200 ml mleka kokosowego lub migdałowego

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Zmieszaj cynamon, kurkumę i imbir w małej misce. Do dużego kubka dodaj jedną łyżeczkę przygotowanej mieszanki i zalej ją gorącą wodą. Wymieszaj. Następnie dodaj miód i ponownie wymieszaj. Teraz dodaj odrobinę mleka kokosowego do rondla i podgrzej je na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia cały czas mieszając. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, to podgrzej i spień mleko, a następnie zalej nim mieszankę przypraw. Dodaj cynamon i ciesz się smakiem latte z kurkumą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama