Reklama

Najlepsze warzywa na detoks

Zbliżające się lato sprawia, że detoks jest odmieniany przez wszystkie przypadki nie tylko przez panie, ale także przez panów. Taki zabieg jest jak najbardziej wskazany, ponieważ toksyny, które są w organizmie, narażają na szwank większość kluczowych procesów i osłabiają układy naszego ciała. Jak przeprowadzić detoks? Oprócz zrobienia rachunku sumienia i wyeliminowania niektórych nawyków, trzeba wprowadzić do diety kilka produktów, które pomogą usunąć toksyny. Sprawdźmy, jakie warzywa są najlepsze na detoks!

Dlaczego warto przeprowadzić detoks?

Na czym polega detoks? Na usunięciu zalegających w organizmie toksyn, które kumulują się wskutek nieodpowiedniej diety, obfitej w tłuszcze trans, konserwanty oraz cukry. Poza tym na ich obecność mają także używki, palenie papierosów i pice alkoholu. Oczywiście, nie bez szkody jest życie w zanieczyszczonym środowisku, które trują nasze ciało. Obecność toksyn w organizmie powoduje jego znaczne obciążenie, zwłaszcza wątroby i nerek, które muszą wykonać większą pracę, aby pozbyć się niezdrowych substancji. Jak poznać, że nasze ciało potrzebuje detoksu?

Reklama

  • Odczuwa się ciągłe przemęczenie.
  • Na skórze pojawiają się wypryski oraz trądzik.
  • Cera jest sucha i tzw. ziemista.
  • Pojawiają się dodatkowe kilogramy.
  • Doskwierają problemy żołądkowe.
  • Zmienia się częstotliwość wypróżnień.
  • Organizm cierpi z powodu drobnych infekcji.

Jak zabrać się za detoks organizmu?

Jeśli chcemy pozbyć się toksyn z organizmu, to warto zmienić swoją dietę i sięgnąć po naturalne produkty, które wspierają wątrobę i nerki w wytężonej pracy. Do tego warto włączyć kilka zasad, które ułatwią ten proces, ale przełożą się na sukces, poprawę samopoczucia oraz wzmocnienie kondycji ciała. Przede wszystkim zabronione jest stosowanie używek, zjadanie produktów obfitujących w tłuszcze (z wyjątkiem olejów tłoczonych na zimno jedzonych na surowo) oraz wysoko przetworzonych. Do tego lepiej zrezygnować z czarnej herbaty i kawy, a zamiast nich pić dużo wody lub ziołowych naparów (np. z pokrzywy, mięty, melisy czy rumianku). 

Podstawą zaś powinny być źródła błonnika, który można znaleźć w kaszach, ryżu oraz produktach wypieczonych z pełnoziarnistej mąki. Oczywiście, znaleźć go też można w warzywach i owocach. Te pierwsze mogą być solidną bazą w naszym menu. Które z nich są szczególne polecane podczas detoksu organizmu?

Warzywa na detoks

  • Kapusta - o niej najczęściej przypominamy sobie jesienią, kiedy przygotowujemy ją do kiszenia. Jednak białą kapustę warto jeść przez cały rok, a w sezonie niewybaczalny jest jej brak w menu. Co kapusta nam oferuje? Jest nafaszerowana witaminami (A, z grupy B, C, E, K) oraz przeciwutleniaczami. Jak wiadomo, to właśnie one pomagają usunąć toksyny z organizmu, a także poprawiać kondycje organizmu. Nie trzeba wspominać, że biała kapusta jest niskokaloryczna, a jej możliwości kulinarne: nieograniczone.
  • Brokuły - zielony kuzyn kalafiora coraz częściej ląduje na naszych stołach: i dobrze! Można z niego przyrządzić tyle dań, że trudno zliczyć na palcach jednej ręki. Brokuły można zjadać na surowo i dodawać do sałatek, zapiekać, ale także blanszować, co powiększa spektrum możliwości tego warzywa. Oczywiście, brokuły oferują nam wiele witamin i minerałów, jednak najcenniejszy jest sulforafan, który zaliczany jest do naturalnych antyoksydantów.
  • Nać pietruszki - jeśli tę zieloną część popularnego warzywa korzeniowego, traktowaliśmy jako dodatek do zup, to czas natychmiast zerwać z tym przekonaniem. Zielone i aromatyczne liście pietruszki to wspaniała baza do sosów, pesto, past lub koktajli. To cenne źródło witaminy C, którą najczęściej kojarzymy z dobroczynnym wpływem na naszą odporność. Warto wiedzieć, że ta substancja wzmacnia naczynia krwionośne, a - co najważniejsze - skutecznie wspiera detoks.
  • Czerwona papryka - ona z kolei to jest nieodłącznym składnikiem leczo - jednogarnkowego dania, które latem zajada się tysiące Polaków. Jednak paprykę warto zjadać na surowo i chrupać ją jak najczęściej. To niskokaloryczne warzywo powinno być traktowane jako przekąska, co pozwoli nam lepiej opanować głód. Papryka to warzywo, które zawiera ogromne ilości witaminy C, a jak wiadomo, to właśnie ona pomaga pozbyć się toksyn.
  • Ogórki - kiedy sezon ogórkowy jest w pełni, to wszyscy serwują do obiadu mizerię, a późnym latem zamykają je w słoikach. Poczciwy ogórek powinien, tak jak papryka, być chrupany jak najczęściej. Dlaczego? Zielone warzywo ma mnóstwo wody, która jest niezbędna w procesie detoksykacji. Ogórek zawiera również krzem, dlatego nie zdziwmy się, kiedy poprawi się równocześnie kondycja naszej cery.

Sprawdź także:

Pijesz herbatę? Taka jest dobra dla mózgu, serca i odporności

Pięć soków, które pomogą obniżyć cholesterol

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama