Reklama

Najlepsze superfoods na wzmocnienie odporności jesienią

Jesienią czujemy się osłabieni i zmęczeni. To znak od naszego organizmu, który potrzebuje znacznie więcej cennych substancji odżywczych. Odpowiednia dieta bogata w witaminy i przeciwutleniacze będzie naturalną barierą ochronną przed infekcjami i złym nastrojem. W codziennym jadłospisie warto więc uwzględnić najzdrowsze superfoods, które wzmocnią układ odpornościowy, poprawią pamięć i koncentrację, a przede wszystkim będą wybornie smakować. Sprawdź, które produkty są naturalnymi antybiotykami i jak przygotować rozgrzewający i energetyczny napój na jesienne wieczory.

Bataty i brokuły

Słodkie ziemniaki są prawdziwą kopalnią beta-karotenu, czyli witaminy A. Ta naturalna substancja wzmacnia organizm i stymuluje układ odpornościowy. Pomaga również zwalczyć wirusy i bakterie. Jakby tego było mało, świetnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, które jesienią i zimą są szczególnie osłabione. Witamina A nadaje też skórze ładny, lekko brązowy odcień. Bataty zawierają jej dwa razy więcej niż marchewka, a w dodatku mają niski indeks glikemiczny i zmniejszają ryzyko cukrzycy i nowotworów.

Brokuły są z kolei skarbnicą przeciwutleniaczy i nie bez przyczyny nazywa się ja najzdrowszymi warzywami świata. Zawierają mnóstwo witamin i innych substancji o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych.

Grzyby azjatyckie

Grzybki shiitake, reishi czy maczużniki to hit azjatyckiej kuchni. Zyskują one coraz większą popularność na całym świecie i będą świetnym urozmaiceniem tradycyjnych potraw. Grzybki zawierają mnóstwo cennych substancji stymulujących układ odpornościowy (m.in. polisacharydy, glikoproteiny i ergosterole). Są one naturalną barierą przed wirusami, bakteriami i innymi szkodliwymi drobnoustrojami. Wykazują też właściwości przeciwzapalne.

Granat i aronia

Granat jest bogatym źródłem witaminy C i innych przeciwutleniaczy. Znajdujące się w nim substancje nie tylko wzmacniają odporność i dodają energii, ale też skutecznie poprawiają nastrój i działają jak afrodyzjak. Granat świetnie wpływa na układ krążenia oraz kondycję skóry. Poprawia jej ukrwienie i koloryt, opóźnia procesy starzenia.

Z kolei aronia to bogate źródło bioflawonoidów, które stymulują układ odpornościowy do walki z bakteriami, grzybami i wirusami. Sok z aronii chroni również przed miażdżycą, nadciśnieniem i nowotworami. Wzmacnia też wzrok i opóźnia procesy chorobowe oczu.

Czosnek, miód i siemię lniane

Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem – wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe - rozprawia się z infekcjami górnych dróg oddechowych. Rozgrzewa, ułatwia odkrztuszanie i udrażnia drogi oddechowe. Warto dodawać go do sałatek warzywnych i mięsnych dań – świetnie zaostrza smak potraw i nadaje im wyrazisty smak.

Z kolei do słodkich posiłków i deserów najlepiej dodawać naturalny miód (np. gryczany) i siemię lniane. Wykazują one właściwości przeciwzapalne i rewelacyjnie wpływają na układ pokarmowy i trawienny (ich nieprawidłowe funkcjonowanie osłabia organizm i sprzyja infekcjom). Łagodzą też ból gardła, kaszel i chrypkę. Stymulują układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko chorób górnych dróg oddechowych.

Rozgrzewający napój, który doda energii

Aby dodać sobie energii jesienią, warto przygotować rozgrzewające kakao z miodem, cynamonem i imbirem. Miód, kakao i imbir mają właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające, a kakao poprawia nastrój i dodaje energii. Aby przygotować pyszny napój, wystarczy wlać do garnuszka 200 ml mleka i je podgrzać. W osobnym naczyniu należy zmieszać 4 łyżki kakao z niewielką ilością ciepłej wody, a po dokładnym rozmieszaniu dodać do ciepłego mleka, a następnie wsypać szczyptę cynamonu i dodać pół łyżeczki syropu imbirowego oraz łyżeczkę miodu. Kakao można udekorować odrobiną bitej śmietany.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama