Reklama

Najlepsze na odchudzanie. Najmniej kaloryczne produkty

Jeśli borykamy się z nadprogramowymi kilogramami, najczęściej stosujemy dietę oraz dbamy o odpowiednią aktywność fizyczną. Te dwa czynniki sprawiają, że osiągamy wymarzoną sylwetkę, której wielu będzie mogło nam pozazdrościć. Do codziennego jadłospisu przeważnie włączamy produkty niskokaloryczne. Musimy jednak pamiętać, aby równocześnie dostarczać organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Które produkty są najmniej kaloryczne? Jakie witaminy i minerały w nich znajdziemy? Sprawdźmy.

Produkty niskokaloryczne a odchudzanie

Zbilansowana dieta jest kluczem do szczupłej sylwetki. Jeśli stosujemy ją umiejętne, daje spektakularne efekty, ale musi dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii. Dlaczego? Ponieważ są energią potrzebną do wykonywania wszystkich codziennych zadań oraz podejmowanej aktywności fizycznej. Jest to również gwarant bezpiecznego pozbycia się zbędnych kilogramów. Czy zatem możemy poprzestać na diecie? Odpowiednie odżywanie jest niezbędne, ale bez ćwiczeń efekt może być minimalny. Wystarczy intensywny marsz, dojazd rowerem do pracy albo wspólny rodzinny spacer po obiedzie, by zwiększyć metabolizm.

Kapusta. Podstawa diety

Chcąc spożywać niskokaloryczne produkty, warto sięgnąć po kapustę. Nie bez przyczyny jest obecna w wielu dietach (np. prezydenckiej). W 100 gramach warzywa znajduje się jedynie 30 kcal. Może być podstawą monodiety albo składnikiem posiłków, takich jak np. zupy, surówki oraz dania główne. Dlaczego warto jeść kapustę? Przede wszystkim zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Poza tym zawarte w niej flawonoidy i polifenole są antyoksydantami, które skutecznie usuwają toksyny oraz chronią ciało przed jego przedwczesnym starzeniem.

Marchew. Nie tylko do surówek

Marchew jest warzywem, które często gości na naszych stołach. Doceniamy ją za walory smakowe oraz zawartość wielu witamin. Warto wiedzieć, że jest niskokaloryczna - jeden jej korzeń posiada tylko 35 kcal. Obrana surowa marchewka jest świetnym źródłem witaminy A oraz błonnika pokarmowego. Zapewnia prawidłową pracę jelit, poprawia wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu oraz szczelnie wypełnia przewód pokarmowy, zapewniając uczucie sytości na długi czas.

Cukinia. Nie tylko latem

Cukinia przez pewien czas była dostępna tylko latem. Obecnie można ją spotkać w sklepach przez cały rok. Warto włączyć ją do codziennej diety, gdyż świetnie komponuje się w różnych potrawach. Może być składnikiem zup oraz dań głównych. Z łatwością przyrządza się z niej placki (najlepiej je piec w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu), makaron oraz smaczne gulasze warzywne. Jedna średnia cukinia to jedynie 40 kcal. Znajduje się w niej również pektyna, która chroni układ krążenia przed wieloma schorzeniami.

Brukselka. Źródło białka

Brukselka jest warzywem, które jest bogatym źródłem białka, czyli jednego z budulców mięśni oraz rezerwuarów energii. Warto wiedzieć, że w 100 gramach zielonych warzyw znajduje się tylko 42 kcal. Dodatkowo zawarte są w niej cenne witaminy C oraz K. Wzmacniają odporność oraz odpowiadają za szczelność żył i tętnic. Z kolei zawarte w brukselce przeciwutleniacze usuwają toksyny z organizmu oraz zapobiegają rozwojowi niebezpiecznych chorób cywilizacyjnych.

Jabłka usuwają toksyny

Jabłka są owocami, których zimą zawsze mamy pod dostatkiem. Są najlepszym sposobem na detoksykację całego organizmu, więc warto od czasu do czasu zastosować jednodniową dietę jabłkową. Owoce jedzone ze skórką zawierają sporo błonnika pokarmowego, który zapewnia na długo uczucie sytości. 100 gramów jabłek to jedynie 52 kcal i można w nich znaleźć mnóstwo witaminy C oraz kwercetyny – substancji przeciwzapalnej oraz przeciwwirusowej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama