Reklama

Na czym polega dieta niełączenia?

Dieta niełączenia to jedno z wielu niekonwencjonalnych podejść do odżywiania. Choć wzbudza kontrowersje wśród specjalistów, można ją uznać za bezpieczną w stosowaniu, przy założeniu, że jest odpowiednia pod względem kalorycznym i jakościowym oraz nie jest monotonna. Twórcą diety jest amerykański lekarz Howard Hay. Według niego pewne produkty jedzone razem tuczą, a spożywane oddzielnie odchudzają. Wynika to z czasu ich trawienia (np. mięsa trawią się 4 godz., a skrobia w pieczywie – 2 godz.). Dlatego Hay podzielił żywność na 3 grupy. Produktów z grup białkowej i węglowodanowej nie należy łączyć w jednym posiłku. Produkty z neutralnej grupy można jeść i z białkami, i z węglowodanami.

Reklama

Grupa białkowa

Jest to żywność zawierająca białko zwierzęce i roślinne: mięsa, wędliny, drób, ryby i owoce morza, jajka, sery, jogurty, maślanki i kefiry, mleko, warzywa strączkowe.

Grupa neutralna

Większość warzyw, owoce cytrusowe, nasiona, orzechy, zioła, oleje i oliwy, masła, śmietana słodka i kwaśna, miód, herbata, kawa, soki warzywne, woda mineralna.

Grupa węglowodanowa

Pieczywo, ryż, makarony, kasze, mąka ziemniaczana, płatki zbożowe, ziemniaki i inne warzywa o dużej zawartości skrobi (np. buraki, kukurydza), owoce słodkie (np. śliwki, winogrona, banany), ciasta, słodycze, czekolada.

Zasady odżywiania się

Oprócz niełączenia produktów z grupy białkowej i węglowodanowej, ważny jest odstęp między posiłkami. Po zjedzeniu węglowodanów czekamy 2 godziny, zanim zjemy białko. Po posiłku białkowym robimy 3-godzinną przerwę przed spożyciem węglowodanów.

Codziennie jemy 5 posiłków: trzy główne, drugie śniadanie i podwieczorek. Dwa ostatnie są małokaloryczne.

Słodkie owoce jemy na pusty żołądek lub między posiłkami.

Po czerwone mięso sięgamy rzadko, gotujemy je, zamiast smażyć.

Dużo pijemy, głównie wody mineralnej i herbat ziołowych (2–3 l dziennie). Z menu eliminujemy alkohol, mocną kawę i herbatę oraz napoje gazowane. Kawy i herbaty nie słodzimy!

Lekcja komponowania posiłków

Przykłady dobrego łączenia:

- owoce cytrusowe + owoce słodkie
- ryż, kasze + warzywa
- makarony + warzywa
- wędliny + warzywa
- ryby lub mięsa + warzywa
- rośliny strączkowe + warzywa

Przykłady złego łączenia:

- ryż, kasze + mięsa lub nabiał
- wędliny + pieczywo
- słodkie owoce + mięsa
- słodkie owoce + nabiał

Dobre łączenie produktów pomaga organizmowi lepiej spalać tłuszcz. Natomiast nieprawidłowe łączenie żywności (i zbyt obfite posiłki) może powodować wzdęcia, zgagę i niestrawność.

Przykłady jadłospisów

Dzień pierwszy

Śniadanie: jajecznica z 3 jaj i pieczarek ze szczypiorkiem na łyżeczce masła + pokrojony pomidor i 2 ogórki kwaszone posypane cebulką + sok pomarańczowy.

II śniadanie: banan i 2 owoce kiwi.

Obiad: talerz barszczu czerwonego czystego, kilka uszek z kapustą i grzybami, kilka łyżek ziemniaczanej sałatki (ziemniak + kwaszony ogórek + cebula, oliwa z oliwek).

Podwieczorek: kawałek szarlotki + kawa.

Kolacja: sałatka z garści szpinaku lub sałaty, kilku plasterków żółtego sera i polędwicy, pomidora, kilku orzechów włoskich, z łyżeczką oliwy + zielona herbata.

Dzień drugi

Śniadanie: 3 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem + sałatka: 2 czubate łyżki kaszki kuskus, pomidor, 2 ogórki kiszone, papryka, sok z cytryny, łyżeczka oliwy, zioła + zielona herbata.

II śniadanie: kubeczek jogurtu naturalnego + 3 mandarynki.

Obiad: filet z karpia wielkości dłoni, bez panierki, skropiony cytryną + szklanka marchewki z groszkiem + szklanka bulionu.

Podwieczorek: mały kawałek makowca + herbata.

Kolacja: porcja bigosu lub dowolna sałatka śledziowa (bez ziemniaków!) + herbata.

Dzień trzeci

Śniadanie: kostka białego sera rozrobionego z jogurtem (150 g) z pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem, 5 rzodkiewkami i łyżeczką szczypiorku + szklanka soku wielowarzywnego.

II śniadanie: surówka z jabłka i marchewki z sokiem z cytryny.

Obiad: 5 łyżek sałatki śledziowej + garść fasolki szparagowej + kilka liści sałaty z cytryną i śmietaną + zielona herbata.

Podwieczorek: mały kawałek sernika bez bakalii + kawa.

Kolacja: sałatka owocowa: banan, mandarynka, kiwi, posiekane migdały i orzechy, sok z cytryny + woda.

Dzień czwarty

Śniadanie: pasta z 1 jajka na twardo i 2 łyżek makreli + łyżka naturalnego jogurtu + kilka pomidorków koktajlowych, kawa czarna lub herbata.

II śniadanie: 2 duże marchewki.

Obiad: filet z karpia pieczony w folii (120 g) z ziołami i czosnkiem, 1/2 główki brokułu z łyżeczką masła i prażonymi płatkami migdałowymi + woda z sokiem z cytryny.
Podwieczorek: pieczone jabłko z cynamonem i łyżeczką miodu + herbata.

Kolacja: sałatka: 2 łyżki ryżu, łyżka kukurydzy, 2 małe ogórki konserwowe, 1/2 papryki, po łyżeczce oliwy i musztardy + zielona herbata.

Dzień piąty

Śniadanie: szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 mandarynki + kawa lub herbata.

II śniadanie: duża pomarańcza pokrojona w plasterki i posypana cynamonem.

Obiad: 3 łyżki makaronu razowego + 4 łyżki postnej kapusty z grzybami + szklanka barszczu czerwonego lub soku warzywnego

Podwieczorek: mała kostka sernika na zimno z chudego twarogu + kawa.

Kolacja: sałatka: liście sałaty, 1/2 papryki czerwonej, 4 czarne oliwki, 1/4 zielonego ogórka, łyżeczka oliwy, sok z cytryny + herbata zielona.

Dzień szósty

Śniadanie: roladki: 2 plastry szynki, 2 plastry żółtego sera, 2 ogórki konserwowe (każdy owiń szynką i serem) + pokrojona papryka + kawa lub herbata.

II śniadanie: jogurt naturalny (150 g).

Obiad: sałatka: plaster schabu (120 g) pieczonego, jajko, 2 ogórki kwaszone, 4 różyczki brokułu, ½ papryki czerwonej, 2 łyżki jogurtu naturalnego + szklanka zielonej herbaty.
Podwieczorek: filiżanka galaretki owocowej z łyżką bitej śmietany, bez cukru + herbata.

Kolacja: szklanka barszczu czerwonego + 5 uszek postnych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama